Recept
« Terug naar recepten
Mexicaanse Mole
PT90M
Mexicaanse Mole
Een heerlijk mexicaanse mole recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Camilla Uitermark
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
- > BBQ & Grillen - Sauzen
- > Sauzen & dressings - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Mexico
Keuken:
Amerikaanse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Mexicaanse Mole te bereiden
Verwarm de oven voor op hete lucht 220°C. Verwijder het zaad van de pepers en snijd ze in stukken. Snijd de tomaten in vieren. Pel en snijd de ui en knoflook in stukken. Pel en snijd de banaan in stukken. Rooster de pepers, tomaten, knoflook en ui bruin in de oven. Rooster de specerijen in een droge koekenpan. Rooster de banaan in een droge koekenpan. Rooster alle noten in een scheutje olie in de koekenpan. Bak in een laag olie de tortilla krokant en breek hem in stukken. Pureer dit alles met de rozijnen en bouillon in een blender of keukenmachine. Verhit een scheutje olie in een pan en voeg de saus toe. Draai het vuur laag en laat de saus ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Breek de chocolade in stukken en voeg ze met de suiker toe. Breng de saus op smaak met zout.
Mijn kookverhaal (Camilla Uitermark)
Mole is afgeleid van het Nahuatl: Mulli of Molli dat vrij vertaald "saus" of "brouwsel" betekent. Iedereen kent uiteraard de Guacamole dat gemaakt wordt van avocado’s. Mexicaanse saus Mole; een dikke homogene saus die voornamelijk wordt geserveerd op kip en rundvlees. Het basisrecept stamt uit de precolumbiaanse tijd en werd gebruikt door de Maya's, Azteken en Tarasken. De voornaamste ingrediënten van Mole zijn uiteraard Chile pepers gecombineerd met chocolade, knoflook, kruidnagel ongezoete pinda's, tomaten en uien. Er bestaan duizenden varianten op dit recept met o.a. kaneel, koriander en rozijnen. Ook varieert de kleur van de saus van chocolade bruin tot rood, groen en zelfs geel. De staten Puebla en Oaxaca zijn de meest populaire Mexicaanse staten waar de Mole wordt bereid. Oaxaca wordt ook wel het land van de zeven Mole genoemd.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Robert zegt:
Femke zegt: