Recept
« Terug naar recepten
Mosterdgebraad
PT120M
Mosterdgebraad
Een heerlijk mosterdgebraad recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Toine Krijnen
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
?? personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Mosterdgebraad te bereiden
Voorbereiding:
Droog het vlees indien nodig. Bestrooi met heel veel versgemalen witte peper en ruim zout. Masseer het aan alle kanten in.
Laat een uurtje op een schotel opdrogen in de koelkast.
Meng een half potje mosterd met een derde hoeveelheid honing. Roer dat onder mekaar tot het mooi verdeeld is.
Bestrijk hiermee het gebraad en masseer het weer grondig in.
Plaats terug op een schotel een nacht in de koelkast.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat ondertussen een pan goed heet worden, doe de boter erin en braad het vlees aan alle kanten mooi bruin en dicht. Vermijd in het vlees te prikken.
Gebruik liever een paar (houten) lepels of een tang om het te keren.
Doe de pan in de oven en laat een half uur op 180°C bakken.
Neem dan de schaal uit de oven, bedruip het vlees een paar maal met braadjus en plaats terug in de oven, die nu wat lager mag. Zo’n 160°C is prima.
Laat nog een dertigtal minuten staan.
Je controleert of het vlees gaar is door er met een breinaald of iets dergelijks in te prikken.
Is de punt van de naald warm, net niet meer aan te raken met je tong, dan is het gaar.
Je laat het vlees opzij op de plank, afgedekt met een stuk alufolie minstens vijftien minuten rusten. Dat geeft de sappen, die naar het midden getrokken zijn, tijd om zich terug in het vlees te verspreiden.
De braadslede of pan van het vlees deglaceer je gewoon met wat witte wijnazijn.
Even laten inkoken, eventueel nog wat bijkruiden en klaar.
Je snijd het vlees in niet te dunne plakken, die je bedruipt met de braadjus, die echt niet meer franje hoeft.
Droog het vlees indien nodig. Bestrooi met heel veel versgemalen witte peper en ruim zout. Masseer het aan alle kanten in.
Laat een uurtje op een schotel opdrogen in de koelkast.
Meng een half potje mosterd met een derde hoeveelheid honing. Roer dat onder mekaar tot het mooi verdeeld is.
Bestrijk hiermee het gebraad en masseer het weer grondig in.
Plaats terug op een schotel een nacht in de koelkast.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat ondertussen een pan goed heet worden, doe de boter erin en braad het vlees aan alle kanten mooi bruin en dicht. Vermijd in het vlees te prikken.
Gebruik liever een paar (houten) lepels of een tang om het te keren.
Doe de pan in de oven en laat een half uur op 180°C bakken.
Neem dan de schaal uit de oven, bedruip het vlees een paar maal met braadjus en plaats terug in de oven, die nu wat lager mag. Zo’n 160°C is prima.
Laat nog een dertigtal minuten staan.
Je controleert of het vlees gaar is door er met een breinaald of iets dergelijks in te prikken.
Is de punt van de naald warm, net niet meer aan te raken met je tong, dan is het gaar.
Je laat het vlees opzij op de plank, afgedekt met een stuk alufolie minstens vijftien minuten rusten. Dat geeft de sappen, die naar het midden getrokken zijn, tijd om zich terug in het vlees te verspreiden.
De braadslede of pan van het vlees deglaceer je gewoon met wat witte wijnazijn.
Even laten inkoken, eventueel nog wat bijkruiden en klaar.
Je snijd het vlees in niet te dunne plakken, die je bedruipt met de braadjus, die echt niet meer franje hoeft.
Mijn kookverhaal (Toine Krijnen)
* kooktijd is aangegeven zonder voorbereiding
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
toineke zegt:
In Oost-Nederland zegt men vaak ook schink of schenk. In Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen is het woord voor 'ham': 'hesp' of 'epse'.
Soms worden andere delen van het varken ook tot iets hamachtigs gemaakt en aangeboden als ham, zoals schouderham. Als het vlees in dikke plakken wordt gesneden dan heet het een hamlap, en wordt het verder bereid met of zonder zwoerd als onderdeel van de warme maaltijd.
i.s zegt:
ruud56 zegt:
Vermeire Francis zegt: