Recept
« Terug naar recepten
Moussaka met aubergine
PT80M
Moussaka met aubergine
Een heerlijk moussaka met aubergine recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
80 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
12
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Balkan
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Moussaka met aubergine te bereiden
Aubergines schoonmaken, in de lengte in plakken snijden van ongeveer 1/2 cm dik, op een schotel leggen en zout erover strooien
en verzwaren met een tweede schotel of bord. Aubergines 30 minuten laten rusten zodat het bittere vocht eruit kan trekken.
Uien pellen en snipperen. Tomaten kruislings insnijden en kort in kokend water leggen, ontvellen en van steelaanzet en pitten ontdoen.
Olijfolie verhitten en de aubergine plakken aan beide zijden goudbruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken.
Daarna 3-4 eetlepels olijfolie verhitten en de ui glazig bakken. Lamsgehakt toevoegen en wat water bijgieten.
Vlees niet bruin laten worden, alleen laten kleuren. Witte wijn toevoegen.
Tomaten in stukken snijden door een zeef drukken en aan het vlees toevoegen.
Kruiden met zout, peper, oregano, kaneel en peterselie. Het geheel vervolgens 20 minuten zachtjes laten koken.
50 gram paneermeel erdoor doen en de kaas op 2 eetlepels na toevoegen.
Intussen voor de béchamelsaus melk verhitten, maar niet laten koken en vervolgens apart zetten.
Boter smelten en met bloem een donkere roux maken: duur ongeveer 5 minuten.
Hete melk langzaam met een garde en al roerend erbij gieten en een gladden saus maken. Saus 10 minuten laten inkoken,
hierdoor verdwijnt de melige smaak van de bloem.
Oven op 180 graden voorverwarmen. Saus van het vuur nemen en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
Twee eieren loskloppen en door de saus roeren. Rest van de kaas erdoor roeren.
In een met boter ingevette en met de rest van de paneermeel bestrooide ovenschaal de bodem met de helft van de aubergine plakken
beleggen. Laatste ei loskloppen en door het vleesmengsel roeren en vervolgens over de aubergine bodem verdelen.
Afdekken met de rest van de aubergine, de béchamelsaus erover gieten en ongeveer 1 uur in de oven bakken en warm serveren.
en verzwaren met een tweede schotel of bord. Aubergines 30 minuten laten rusten zodat het bittere vocht eruit kan trekken.
Uien pellen en snipperen. Tomaten kruislings insnijden en kort in kokend water leggen, ontvellen en van steelaanzet en pitten ontdoen.
Olijfolie verhitten en de aubergine plakken aan beide zijden goudbruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken.
Daarna 3-4 eetlepels olijfolie verhitten en de ui glazig bakken. Lamsgehakt toevoegen en wat water bijgieten.
Vlees niet bruin laten worden, alleen laten kleuren. Witte wijn toevoegen.
Tomaten in stukken snijden door een zeef drukken en aan het vlees toevoegen.
Kruiden met zout, peper, oregano, kaneel en peterselie. Het geheel vervolgens 20 minuten zachtjes laten koken.
50 gram paneermeel erdoor doen en de kaas op 2 eetlepels na toevoegen.
Intussen voor de béchamelsaus melk verhitten, maar niet laten koken en vervolgens apart zetten.
Boter smelten en met bloem een donkere roux maken: duur ongeveer 5 minuten.
Hete melk langzaam met een garde en al roerend erbij gieten en een gladden saus maken. Saus 10 minuten laten inkoken,
hierdoor verdwijnt de melige smaak van de bloem.
Oven op 180 graden voorverwarmen. Saus van het vuur nemen en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
Twee eieren loskloppen en door de saus roeren. Rest van de kaas erdoor roeren.
In een met boter ingevette en met de rest van de paneermeel bestrooide ovenschaal de bodem met de helft van de aubergine plakken
beleggen. Laatste ei loskloppen en door het vleesmengsel roeren en vervolgens over de aubergine bodem verdelen.
Afdekken met de rest van de aubergine, de béchamelsaus erover gieten en ongeveer 1 uur in de oven bakken en warm serveren.
liske zegt: