KookJij

Nasi Kuning

Een heerlijk nasi kuning recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: loni
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Nasi Kuning te bereiden

Nasi Kuning wordt op dezelfde manier bereid als Nasi Putih. Voor Nasi Kuning voegt u aan 500 gram witte rijst naast zout naar behoefte twee theelepels kunyit-poeder toe, 3 salamblaadjes en 1/4 blok (125 gr.) santen.
In plaats van kunyit poeder kan ook verse kunyit worden gebruikt. Hiervoor moet de kunyit worden fijngesneden en daarna gemalen. De kunyit daarna uitpersen en het sap mee laten koken in de rijst. Het gebruik van verse kunyit vergt meer tijd en inspanning dan het toevoegen van poeder. Het effekt en de smaak is vrijwel hetzelfde.
Nasi Kuning kan opgediend worden met reepjes omelet, fijngesneden lomboks, wat selderijblaadjes en stukjes komkommer.
Voor Nasi Tumpeng moet een vierde deel van de witte rijst (125 gr.) vervangen worden door kleefrijst (Ketan Putih). Voor de rest kan bovenstaand recept worden gebruikt. Door de kleine hoeveelheid kleefrijst wordt de Nasi Kuning wat plakkerig en is het gemakkelijk om dit als een toren op een schaal te serveren. De toren wordt bedekt met een hoedje van bananeblad en aan de voet liggen verschillende bijgerechten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Beste Humphrey,
Er staat een serveer suggestie vernoemd. Maar in principe kan je hier natuurlijk van alles bij maken. Je kunt het ook gebruiken als onderdeel van een rijsttafel.
Veel succes!
Groetjes, Anna.
KookJij.
Humphrey

Humphrey zegt:
Welke bijgerechten passen het best bij de nasi kuning?
Anna

Anna zegt:
Er staat een bronvermelding bij.
Anna
KookJij
paqbro

paqbro zegt:
Recept is niet van Marijke Geurts.