Recept
« Terug naar recepten
Ovenschotel met Friese nagelkaas, droge worst en spitskool
PT60M
Ovenschotel met Friese nagelkaas, droge worst en spitskool
Laatst toen ik een weekendje in Friesland was viel me rijdend door het
Friese landschap een aantal dingen op. Een daarvan was dat ze bij
ongeveer elke boerderij aardappels verkopen. Nou is dat op zich niet zo
vreemd want dat zie je bij ons in de provincie ook op genoeg plaatsen,
alleen het grote verschil is dat ze bij ons (gewoon) een bordje hebben staan
met 'aardappelen te koop' maar daar in Friesland daarentegen bieden ze
niet 1 maar minstens 3, 4 of soms wel 5 verschillende aardappel rassen
aan. Zo zie je maar weer waar een klein landje groot in kan zijn.
Ik had van mijn weekendje o.a. een flink stuk Friese nagelkaas en een
aantal Friese droge worsten meegebracht en ook bij Het 'Boomsma
museum' waren enkele flesjes drank aan mijn vingers blijven plakken.
Nadat ik al een flinke pan Fryske-sipelsop had gemaakt was er nog
voldoende over om deze ovenschotel te bereiden.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Regionale
Bron:
Huls droge worst
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ovenschotel met Friese nagelkaas, droge worst en spitskool te bereiden
- Schil de aardappelen. Kook ze gaar en maak er met de melk, peper, zout, nootmuskaat en boter een luchtige puree van.
- Pel de ui en snipper deze.
- Verhit de olie en roerbak hierin de kool, ui en kerriepoeder 5 minuten.
- Snijd de droge worsten in plakjes.
- Leg de helft van de aardappelpuree in een ovenschaal. Verdeel daarover het koolmengsel en plakjes worst met de helft van de nagelkaas. Dek af met de rest van de puree en verdeel hierover de resterende kaas. Strooi paprikapoeder erover. - Zet de schotel ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven totdat de kaas gesmolten is.