KookJij

Paardebloemenconfituur van Leo versie 2011

Een heerlijk paardebloemenconfituur van leo versie 2011 recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 2 min
Personen: 50 personen
Categorieën:
  1. > Ontbijt & Lunch - Koud
  2. > Brood - Beleg
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Paardebloemenconfituur van Leo versie 2011 te bereiden

Pluk 1000 alleen grote, mooie open paardebloembloemen (pluk in ze ver van alle verkeer, waar je zeker bent dat er geen pesticiden of chemische meststoffen werden gebruikt op de gronden).
Neem de lintbloempjes tussen duim en wijsvinger en draai met je andere hand het groene deel van de bloem en werp dit bij de compost.
(Groene delen smaken bitter.)
Kook deksels en bokalen 5 minuten en laat uitlekken.
Snij intussen de schil van twee onbespoten sinaasappels en een citroen in stukken snijd zorgvuldig alle wit van de schil en snijd in fijne julienne.
Laat ze heel zachtjes koken in 200 ml liter water en 3 eetl suiker.
Kook de lintbloempjes 10 minuten af in 2 liter water met 2 eetl citroenzuur.
Filter dan en druk daarbij het mengsel heel goed aan. Zo onttrek je het maximum aan aroma.
Kook de lintbloempjes nog een keer in 1 liter water. Filter en laat uitlekken.
Doe het vocht samen met de gecarameliseerde citrusschil in de grote pot.
Voeg 2 pakjes pectine van 40 g toe en breng aan de kook.
Als het 2 minuten goed doorkookt, 3 kilo geleersuiker toevoegen en aan de kook brengen.
Gelei 1 minuut hevig laten koken en in uitgekookte potjes gieten.
Hermetisch sluiten en laten afkoelen.
Controleer of de deksels goed gesloten zijn dan etiketteren.
Een takje bloeiende rozemarijn of tijm of salie in de potjes zorgt voor extra aroma bij de pittige honingachtige smaak van de paardebloemgelei.
Lekker op een broodje of over pudding en yoghurt.

Mijn kookverhaal (Leo Daman)

We organiseerden eerst een plukwandeling en wedstrijd met de kinderen en maken dan samen confituur van 5000 en meer paardebloemen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Leo Daman

Leo Daman zegt:
Ik doe nu zeste van 2 sinaasappels(Bio) bij, eerst in suikersiroop 5 minuten koken dan erbij de afgefilterde lintbloempjes en samen mixen met wat vloeistof.
Bij de bereiding voegen.
In sommige potjes steek ik een takje Rozemarijn, goed gespoeld onder heet water.
In de pot met hete confituur steken en afsluiten.
geeft een speciaal aroma!
derbyke

derbyke zegt:
Leo , lijkt me héél speciaal zullen eens paardebloemen gaan plukken hopelijk komen we aan de duizend en anders maar halveren hé ;)bij ons worden paardebloemen ook wel eens pisbloemen genoemd .Groetjes van ons 3 :);):p