Recept
« Terug naar recepten
Paardebloemenconfituur van Leo versie 2011
PT2M
Paardebloemenconfituur van Leo versie 2011
Een heerlijk paardebloemenconfituur van leo versie 2011 recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Paardebloemenconfituur van Leo versie 2011 te bereiden
Pluk 1000 alleen grote, mooie open paardebloembloemen (pluk in ze ver van alle verkeer, waar je zeker bent dat er geen pesticiden of chemische meststoffen werden gebruikt op de gronden).
Neem de lintbloempjes tussen duim en wijsvinger en draai met je andere hand het groene deel van de bloem en werp dit bij de compost.
(Groene delen smaken bitter.)
Kook deksels en bokalen 5 minuten en laat uitlekken.
Snij intussen de schil van twee onbespoten sinaasappels en een citroen in stukken snijd zorgvuldig alle wit van de schil en snijd in fijne julienne.
Laat ze heel zachtjes koken in 200 ml liter water en 3 eetl suiker.
Kook de lintbloempjes 10 minuten af in 2 liter water met 2 eetl citroenzuur.
Filter dan en druk daarbij het mengsel heel goed aan. Zo onttrek je het maximum aan aroma.
Kook de lintbloempjes nog een keer in 1 liter water. Filter en laat uitlekken.
Doe het vocht samen met de gecarameliseerde citrusschil in de grote pot.
Voeg 2 pakjes pectine van 40 g toe en breng aan de kook.
Als het 2 minuten goed doorkookt, 3 kilo geleersuiker toevoegen en aan de kook brengen.
Gelei 1 minuut hevig laten koken en in uitgekookte potjes gieten.
Hermetisch sluiten en laten afkoelen.
Controleer of de deksels goed gesloten zijn dan etiketteren.
Een takje bloeiende rozemarijn of tijm of salie in de potjes zorgt voor extra aroma bij de pittige honingachtige smaak van de paardebloemgelei.
Lekker op een broodje of over pudding en yoghurt.
Neem de lintbloempjes tussen duim en wijsvinger en draai met je andere hand het groene deel van de bloem en werp dit bij de compost.
(Groene delen smaken bitter.)
Kook deksels en bokalen 5 minuten en laat uitlekken.
Snij intussen de schil van twee onbespoten sinaasappels en een citroen in stukken snijd zorgvuldig alle wit van de schil en snijd in fijne julienne.
Laat ze heel zachtjes koken in 200 ml liter water en 3 eetl suiker.
Kook de lintbloempjes 10 minuten af in 2 liter water met 2 eetl citroenzuur.
Filter dan en druk daarbij het mengsel heel goed aan. Zo onttrek je het maximum aan aroma.
Kook de lintbloempjes nog een keer in 1 liter water. Filter en laat uitlekken.
Doe het vocht samen met de gecarameliseerde citrusschil in de grote pot.
Voeg 2 pakjes pectine van 40 g toe en breng aan de kook.
Als het 2 minuten goed doorkookt, 3 kilo geleersuiker toevoegen en aan de kook brengen.
Gelei 1 minuut hevig laten koken en in uitgekookte potjes gieten.
Hermetisch sluiten en laten afkoelen.
Controleer of de deksels goed gesloten zijn dan etiketteren.
Een takje bloeiende rozemarijn of tijm of salie in de potjes zorgt voor extra aroma bij de pittige honingachtige smaak van de paardebloemgelei.
Lekker op een broodje of over pudding en yoghurt.
Mijn kookverhaal (Leo Daman)
We organiseerden eerst een plukwandeling en wedstrijd met de kinderen en maken dan samen confituur van 5000 en meer paardebloemen.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
derbyke zegt:
Leo Daman zegt:
Bij de bereiding voegen.
In sommige potjes steek ik een takje Rozemarijn, goed gespoeld onder heet water.
In de pot met hete confituur steken en afsluiten.
geeft een speciaal aroma!