Recept
« Terug naar recepten
Pasta alla Gricia
PT45M
Pasta alla Gricia
Wanneer je in een Trattoria een menukaart bekijkt kom je geheid bij de Primi één van de volgende 4 pasta's tegen : alla Carbonara, alla Cacio e Pepe, alla Amatriciana of alla Gricia. De belangriijkste ingredienten van een goede alla Gricia zijn guanciale (kinnebakspek), pecorina Romana en goede olijfolie.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
- > Hapjes - Warm
- > Makkelijk & snel - Warm
- > Snacks - Warm
- > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Italie
Keuken:
Europese
Bron:
Italiaanse kennissen
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Pasta alla Gricia te bereiden
- Verhit de olijfolie in de pan met dikke bodem.
- Snij het spek in dunne reepjes van 1-2 cm.
- Fruit het spek aan in de olijfolie, roer een beetje en ga door tot het spek bruinig is geworden en het meeste vet heeft afgegeven.
- Haal het spek uit de pan en laat het vet er in zitten.
- Breng ondertussen in een andere pan water aan de kook met 1 eetlepel zeezout per 2 liter en kook daarin de pasta HALFGAAR en giet hem dan af, maar vang wel 400 cc kookvocht op.
- Giet 180 cc kookvocht in de pan met het olie-spekvet-mengsel en breng dat al roerend aan de kook. Roer goed door zodat er zich een soortement van emulsie vormt..
- Doe er dan de pasta weer bij en breng dat weer roerend aan de kook en blijf net zo lang roeren en beetje bij beetje ietsje kookvocht toevoegen tot de pasta gaar is en zich een dikachtige saus heeft meegevormd.
- Nu het spek toevoegen en de peper en vervolgens 2/3 deel van de kaas door de pasta roeren. Laat de kaas in de pasta smelten.
- Verdeel over de borden en bestrooi met de overgebleven Pecorino.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Geef er een lichte rosé bij te drinken of een Italiaanse witte wijn.
Theo zegt:
Welke peper?
Ingrediënten aanpassen?