KookJij

Pasta met Saus van Italiaanse Worst en Tomaten

Zeer vergelijkbaar met de pasta recepten uit het Noorden van Italië, zoals een pasta met Bolognese saus. De echte soppressata komt uit Basilicata, Apulia of Calabria en wordt gemaakt van de goede stukken varkensvlees. Het vlees wordt gemalen en wordt zo lang weggehangen (na het pekelen en licht roken) dat ± 30% van gewicht is verdampt. Het is de "salami" van het zuiden. De soppressata's uit Toscane, Ligurie en de Veneto worden meestal gemaakt van de resten van het varken (kop, poten, enz.) en werden vroeger onder druk gedroogd tussen 2 planken (Bv de "Vicenza".) In plaats van soppressata kun je ook gebruiken bv de chorizo uit Spanje, de presskopf uit Duitsland of de Friese droge metworst.
Recept van:
Bereidingstijd: 830 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Italiaanse kennissen
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Pasta met Saus van Italiaanse Worst en Tomaten te bereiden

  1. Doe 75 cc witte wijn en de 6 tenen knoflook in de blender en pureer.
  2. Doe dat in een kom en voeg toe het vlees, de venkelpoeder, zwarte peper en lombok en kneed dat goed door elkaar tot een redelijk homogeen mengsel. Leg dat een nacht over in de koelkast.
  3. Verhit de olijfolie in de pan met dikke bodem en doe daarbij het worst-mengsel en fruit dat rul aan,dat wil zeggen wrijf alle klonten weg met een houten lepel. Daar ben je zo'n 8 minuten mee zoet.
  4. Dan mag er bij de ui-, de wortel- en de bleekselderiesnippers. Roer door een gedurende 5 minuten.
  5. Dan de rest van de wijn er bij gieten, aan de kook brengen en het vocht bijna in z'n geheel laten verdampen. Blijven roeren en de bodem van de pan schoonschrapen.
  6. Dan voegen we de tomaten met hun sap toe en roeren en kneuzen tot het kookpunt weer is bereikt, zetten het vuur laag, de deksel op de pan en laten dat 45 minuten sudderen. Zo nu en dan roeren. De saus is nu ingedikt. Warm houden.
  7. Ondertussen in een grote pan met veel gezouten water de pasta (spaghetti) al dente koken.
  8. De pasta afgieten, maar 125 cc kookvocht bewaren.
  9. De pasta gaat bij de saus en wordt er snel doorgewerkt.
  10. De kaas gaat er bij en wordt er doorgeroerd. (houd nog ietsje over om te strooien)
  11. De basilicum en evt platte peterselie wordt er door geroerd en dan direct opdienen.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken hierbij een wijn van hoofdzakelijk sangiovese. (gewoon Chianti is al goed)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst