Recept
« Terug naar recepten
PICHELSTEINER TOPF.......
PT120M
PICHELSTEINER TOPF.......
Mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door de titel van dit gerecht. Ik
vind het altijd bijzonder leuk om te achterhalen waar zo'n recept vandaan
komt , of hoe het is ontstaan. Ik kwam op een Duitse site terecht en heb
mijn best gedaan het belangrijkste deel zo goed mogelijk te vertalen. Van dit
gerecht bestaan op vandaag meerdere versies . Zo vertelt de historie, dat
zelfs in het jaar 1742 een boerenvrouw de knechten van eten en drinken
moest voorzien en zij enkel wat rapen, kruiden en resten vlees ter
beschikking had. ( Aardappelen waren er toen nog niet) Dus kookte ze deze
ingrediënten in een grote pot hangend boven een vuur. Deze pot werd de
Pichel genoemd. Het zou zo smaakvol geweest zijn , dat het recept
bewaard is gebleven . Een ander verhaal vertelt, dat dit recept in 1850 door
de waardin Augusta Winkler genaamd was bedacht.Het recept verscheen
voor het eerst als Pichelsteiner Eintopf in het Lindauer Kochbuch. Dit
recept komt uit Römer Topf Nieuwe stijl uit 1994. en heeft ons fantastisch
gesmaakt.
Recept van:
Lidy Berkx
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Römertopf Nieuwe Stijl
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe PICHELSTEINER TOPF....... te bereiden
- ZET DE BOVEN EN ONDERSCHAAL CIRCA 30 MINUTEN IN KOUD WATER.
- Bestrooi het vlees met peper en zout naar smaak. Smelt de boter en bak het vlees in enkele minuten in de hete boter mooi bruin en zet tot gebruik in de pan opzij.
- Meng alle schoongemaakte groente en aardappelen met de knoflook, karwijzaadjes en peper en zout naar smaak met de runderbouillon door het vlees.
- Giet dit mengsel in de onderschaal en leg er de bovenschaal bovenop.
- Zet het gerecht op het rooster in het midden van een KOUDE OVEN . Stel de oven in op 180-200 graden. Laat de oven het gerecht in 2 – 2 ½ heerlijk voor je gaar stoven.
Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)
TIP Groene kool is vrij aardig te vervangen door paksoi, of door witte kool. Ik heb paksoi gebruikt.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Lidy Berkx zegt:
Mag ik je vragen, welke kool je hebt gebruikt?
Groene kool is echt niet vaak te krijgen. Groetjes Lidy en een fijne dag nog.
Els Meeuwsen zegt:
Groet Els
Lidy Berkx zegt:
Els Meeuwsen zegt:
Els Meeuwsen zegt: