KookJij

Piyaz (Turkse Witte Bonensalde)

Piyaz is een Turkse salade van witte bonen, lenteui, peterselie, ui en sumac. Het Perzische woord voor ui is piyaz. In plaats van pure sumac gebruiken we za'atar, hetgeen een kruidenmengsel is met als hoofbestanddeel sumac. Sumac heeft een citrusachtige nasmaak. Ook hier is het weer zo, dat elk huishouden z'n eigen receptuur heeft .
Recept van:
Bereidingstijd: 930 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Salades
  2. > Snacks - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Turkije
Keuken: Mediterrane
Bron: Mevrouw Yildrin
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Piyaz (Turkse Witte Bonensalde) te bereiden

  1. De bonen een nacht in de week zetten.
  2. De bonen koken zonder zout, afgieten en in een kom doen.
  3. 6 eetlepels azijn en 2 theelepels zout door de bonen roeren. De bonen 3 uur laten staan en regelmatig doorroeren.
  4. De gesneden uien in een vergiet doen en bestrooien met zeezout en laat ze dan 30 minuten staan.
  5. Spoel ze dan met koud water en droog de uien daarna.
  6. Al het snijwerk doen, zodat alle ingredienten klaar staan voor gebruik.
  7. Maak van de olie en de resterende 2 eetlepels azijn een dressing samen met de za'atar, theelepel zeezout en flink wat vers gemalen zwarte peper.
  8. Giet de bonen zo goed mogelijk als het gaat af en doe in een grote kom.
  9. Voeg toe aan de bonen de geprepareerde uien, de knoflook, de tomaat, de paprika, de lenteuitjes,de olijven en peterselie.
  10. Roer en hussel de dressing door de bonenmassa en verdeel over de bordjes.
  11. Garneer met de eierkruimels.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

NB:De bereidingstijd lijkt lang, doch is inclusief de 12 uur weken van de bonen en de 3 uur staan met de azijn
***
Drink hier bij een droge witte wijn of rosé.Een glas bier doet het ook goed.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst