KookJij

RIJST (Witte Langkorrelige Droogkokende Basmati)

Alle Indische recepten beginnen met het op de juiste manier koken van witte rijst
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
  2. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe RIJST (Witte Langkorrelige Droogkokende Basmati) te bereiden

*De rijst eerst goed wassen : dwz het afkomende water moet volstrekt helder zijn.
1)Verontreinigingen verwijderen
2)Rijststof of slijpsel verwijderen,aangezien dit het droog-
koken tegenhoudt (rijst blijft plakkerig)
*In de pan op middelhoog vuur 3 kopjes water met 2 kopjes rijst.Wachten tot het water met grote bubbels kookt.
*Zonder te roeren deksel er op en vuur zo laag mogelijk.
*Nu 20-25 minuten laten koken
*Water is nu helemaal opgenomen
A).Rijst is nog niet geheel gaar--->scheutje water er bij en even laten doorkoken
B).Rijst is gaar : is nl helemaal zacht tussen wrijvende vingers.
*Vuur kan nu uit
*Rijst voorzichtig loswerken met vork (niet roeren dat kneust de rijst en geeft alsnog papperigheid) en met deksel er schuin af (of schuin op!) 10 minuten laten uitstomen.
*Dan weer loswerken
Rijst kan nu worden opgediend

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

*Rijst kan ook met de rijststomer : rijst met water opzetten in gesloten pan tot het water kookt.De rijst dan overdoen in pan met gaatjes en die weer zetten op een pan met kokend water (zonder dat de rijst het water raakt).Doorgan met ± 20 minuten rijst gaar stomen.
Vlak voor het opdienen rijst loswerken
*Rijst op zetten in pan met water (afgepast water) en bij koken direct inpakken in dikke laag kranten en dat pakket inpakken in bv laag dekens.
De rijst is goed na 25 minuten,blijft 3 uur warm en neemt geen ruimte in op het kookstel.
*1 dl rijst op 2 dl koud water
->breng water en rijst tot koken
->reduceer het vuur en wacht tot er putjes in de rijst komen
->deksel er op en 15 minuten laten staan
->VOORZICHTIG loswerken met vork,NIET roeren
*MAGNETRON:
->1 dl rijst op 13/4 dl water
->magnetron op 800 watt gedurende 11-13 minuten
->los werken met vork
$$$
Om rijst te gebruiken voor bv nasi goreng of andere gerechten die de volgende dag gemaakt gaan worden MOET de rijst eerst koud geweest zijn.Gebruik dus daarvoor de rijst die gisteren is gekookt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

maria1

maria1 zegt:
IK OOK !!!
joop van rij

joop van rij zegt:
We hebben allemaal denk ik een vaste gewoonte voor het maken van rijst gerechten maar ik ga ze toch van jouw allemaal proberen grs
maria1

maria1 zegt:
nogmaals dank voor al de rijstrecepten, ga ze allemaal proberen:);):p:D