Op vakantie voor de eerste keer gegeten en omdat ik het zo lekker vond wilde ik ze het thuis ook niet onthouden. Erg lekker als het heet weer is want er komt niet eens een fornuis aan te pas.
Ook lekker te serveren met een aantal tapas gerechtjes.
Lekker met wat brood erbij en zet olijfolie op tafel zodat iedereen die dat wil
nog wat kan toevoegen, in Nederland is dat misschien niet zo gebruikelijk
maar in Spanje is dat heel normaal.
Recept
« Terug naar recepten
Salmorejo
PT20M
Salmorejo
Andalusische koude tomatensoep met hardgekookt ei en ham. Deze versie
komt uit de streek rondom Cordoba. Het heeft een beetje weg van
Gazpacho maar deze soep is dikker en er zit meer brood in. Omdat de
Salmorejo zo dik is wordt het soms ook geserveerd als dipper met rauwkost
of chips
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Spanje
Keuken:
Europese
Bron:
Spaans kookboekje; aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Salmorejo te bereiden
- Maak het brood in een keukenmachine of blender fijn. Als het brood nog te vers is kun je het van te voren ook licht roosteren (in de oven).
- Snijd de tomaten in vieren en maak ze fijn in een blender of keukenmachine. Ik heb ze van te voren niet ontveld maar dat is ieder zijn eigen keuze.
- Doe de gepureerde tomaten bij het broodkruim en meng het samen tot een stevige massa.
- Voeg de knoflook (uit de knijper) de olijfolie, azijn en peper/zout toe en schep alles weer goed door elkaar.
- Schep de soep in kommen (of borden) en verdeel er stukjes ei en plukjes ham overheen