KookJij

Salmorejo

Andalusische koude tomatensoep met hardgekookt ei en ham. Deze versie komt uit de streek rondom Cordoba. Het heeft een beetje weg van Gazpacho maar deze soep is dikker en er zit meer brood in. Omdat de Salmorejo zo dik is wordt het soms ook geserveerd als dipper met rauwkost of chips
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - Koude
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Spanje
Keuken: Europese
Bron: Spaans kookboekje; aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Salmorejo te bereiden

  1. Maak het brood in een keukenmachine of blender fijn. Als het brood nog te vers is kun je het van te voren ook licht roosteren (in de oven).
  2. Snijd de tomaten in vieren en maak ze fijn in een blender of keukenmachine. Ik heb ze van te voren niet ontveld maar dat is ieder zijn eigen keuze.
  3. Doe de gepureerde tomaten bij het broodkruim en meng het samen tot een stevige massa.
  4. Voeg de knoflook (uit de knijper) de olijfolie, azijn en peper/zout toe en schep alles weer goed door elkaar.
  5. Schep de soep in kommen (of borden) en verdeel er stukjes ei en plukjes ham overheen

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Op vakantie voor de eerste keer gegeten en omdat ik het zo lekker vond wilde ik ze het thuis ook niet onthouden. Erg lekker als het heet weer is want er komt niet eens een fornuis aan te pas.
Ook lekker te serveren met een aantal tapas gerechtjes.

Lekker met wat brood erbij en zet olijfolie op tafel zodat iedereen die dat wil
nog wat kan toevoegen, in Nederland is dat misschien niet zo gebruikelijk
maar in Spanje is dat heel normaal.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst