Geef er witte rijst bij of gele rijst, met nog een vlees- en groente gerecht. Wat kroepoek, emping en seroendeng en voila een heerlijk maal.
Drink er een biertje bij of een glas niet al te droge witte wijn.
NB:
1).In het algemeen gezegd zijn santen houdende gerechten minder geschikt om in te vriezen.
2).Dit is NIET H E T recept voor Sambal(an) boontjes, maar een van de honderden variaties van dit gerecht : met vlees, zonder vlees, grote garnalen, kleine garnalen, wel of niet meerdere groentes, minder gekruid of meer gekruid, kokosmelk of gewone melk. Ze bestaan allemaal naast elkaar. Het is maar net waaraan je bent gewend.
Recept
« Terug naar recepten
Sambal Goreng Buncis (Boontjes)
PT50M
Sambal Goreng Buncis (Boontjes)
Een heerlijk sambal goreng buncis (boontjes) recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Familie
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Sambal Goreng Buncis (Boontjes) te bereiden
1).Blancheer de snijbonen cq de sperciebonen cq de kousenband, giet ze af en zet ze even apart.
2).Doe in een blender de uien, knoflook, gulah Djawa, ketjap, gemberpoeder, laospoeder, Nam Prik Pao en evt wat zout met enkele lepels rijstolie en draai daarvan een redelijk gladde boemboe.
3).Fruit de boemboe aan in een wadjan in 2 eetlepels rijstolie gedurende een minuut of 5 tot de geuren goed loskomen.
4).Dan voegen we toe de peteh bonen.
5).Dan gaat de paprika er bij en we blijven steeds maar flink omroeren.
6).Nu gaat het gehakt er bij en we blijven doorroeren en omzetten tot de gehakt goed is geruld. Dan de boontjes er bij en goed blijven doorroeren.
7).De kokosmelk gaat er bij en de sereh en we blijven roeren tot het kookt.
8).We laten het koken tot de dun vloeibare massa zich gaat indikken.
9).We halen de sereh er uit en doen de garnalen er in en laten nog even 5 minuten doorgaren.
10.We doen de tomatenstukjes er bij en roeren nog even door en het gerecht is klaar.
2).Doe in een blender de uien, knoflook, gulah Djawa, ketjap, gemberpoeder, laospoeder, Nam Prik Pao en evt wat zout met enkele lepels rijstolie en draai daarvan een redelijk gladde boemboe.
3).Fruit de boemboe aan in een wadjan in 2 eetlepels rijstolie gedurende een minuut of 5 tot de geuren goed loskomen.
4).Dan voegen we toe de peteh bonen.
5).Dan gaat de paprika er bij en we blijven steeds maar flink omroeren.
6).Nu gaat het gehakt er bij en we blijven doorroeren en omzetten tot de gehakt goed is geruld. Dan de boontjes er bij en goed blijven doorroeren.
7).De kokosmelk gaat er bij en de sereh en we blijven roeren tot het kookt.
8).We laten het koken tot de dun vloeibare massa zich gaat indikken.
9).We halen de sereh er uit en doen de garnalen er in en laten nog even 5 minuten doorgaren.
10.We doen de tomatenstukjes er bij en roeren nog even door en het gerecht is klaar.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Jan A van der Hoeden zegt:
Foutjes zat maar de Kookjij.nl-goegemeente helpt mij ze er uit te halen.
Jan A.
Ger2 zegt:
Ik ging op de naam sambal goreng af en daar is geen woord Thais bij. :-)
Jan A van der Hoeden zegt:
Jawel hoor, de sambal is niet vergeten : Nam Prik Pao werd hier gebruikt. Er is hier gekozen voor de Thaise sambalvariatie, omdat die niet te scherp is, een zuurtje en een zoetje bevat en trassi.
Jan A.
Hilde Dumont zegt:
Hilde Dumont zegt: