Geef bij de kip en de kool feestrijst (nasi Kuning) en krupuk.
NOOT: Dit werd gegeten tijdens de kerstdagen. Je zou kunnen zeggen dat het de Nederlands Indische variatie was van het Franse Coq au Vin.
Recept
« Terug naar recepten
Sewar Sewir (= Swart Swier = Zwartzuur) met Kool
PT100M
Sewar Sewir (= Swart Swier = Zwartzuur) met Kool
Een heerlijk sewar sewir (= swart swier = zwartzuur) met kool recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
100 min
Personen:
4 - 6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Tante Pau 1935
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Sewar Sewir (= Swart Swier = Zwartzuur) met Kool te bereiden
1).Bak de stukken van het gekozen gevogelte rondom bruin en haal ze dan even uit de pan en zet apart.
2).Bak de uien tot ze zacht zijn en voeg dan toe de knoflook, de gekneusde kruidnagels, de pijpjes kaneel, de suiker, de ketjap, de azijn, wijn, peper en zout en roer dat goed om.
3).Doe de stukken kip of eend weer terug in de pan en breng de inhoud aan de kook.
4).Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 60 - 70 minuten gaar sudderen.
5).Maak een papje van een aantal lepels vocht uit de pan en de maïzena en giet dat dan in de pan. Roer even goed door, zodat een juiste vermenging plaats vindt en laat de saus lekker indikken. (zo nu en dan omroeren).
6).TERWIJL DE KIP STAAT TE SUDDEREN : Bak de ui in de rijstolie en als de ui is zacht geworden, de knoflook er bij, de trasi, de sambal Badjak, de sereh, de gember, salam en gula djawa er bij doen en fruiten tot de aroma's goed loskomen.
7).Doe nu 1/3 de deel van de kool er bij en al roerend 2 minuten bakken. Dan het volgende derde deel er bij doen en weer 2 minuten omroeren.
8).Nu gaat de santen er bij en brengen we de massa aan de kook en dan gaat het laatste derde deel er bij. Even omroeren en klaar is kees.
2).Bak de uien tot ze zacht zijn en voeg dan toe de knoflook, de gekneusde kruidnagels, de pijpjes kaneel, de suiker, de ketjap, de azijn, wijn, peper en zout en roer dat goed om.
3).Doe de stukken kip of eend weer terug in de pan en breng de inhoud aan de kook.
4).Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 60 - 70 minuten gaar sudderen.
5).Maak een papje van een aantal lepels vocht uit de pan en de maïzena en giet dat dan in de pan. Roer even goed door, zodat een juiste vermenging plaats vindt en laat de saus lekker indikken. (zo nu en dan omroeren).
6).TERWIJL DE KIP STAAT TE SUDDEREN : Bak de ui in de rijstolie en als de ui is zacht geworden, de knoflook er bij, de trasi, de sambal Badjak, de sereh, de gember, salam en gula djawa er bij doen en fruiten tot de aroma's goed loskomen.
7).Doe nu 1/3 de deel van de kool er bij en al roerend 2 minuten bakken. Dan het volgende derde deel er bij doen en weer 2 minuten omroeren.
8).Nu gaat de santen er bij en brengen we de massa aan de kook en dan gaat het laatste derde deel er bij. Even omroeren en klaar is kees.