KookJij

Spanakopita

Spanakopita is een Grieks gerecht en is een groentetaart van spinazie,uien,feta kaas en kruiden in een phyllo deeg.
Recept van:
Bereidingstijd: 100 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
  2. > Hapjes - Warm
  3. > Hapjes - Koud
  4. > Snacks - Warm
  5. > Snacks - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Europese
Bron: Familie uit Griekenland
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Spanakopita te bereiden

  1. Verhit de olie in een flinke pan met dikke bodem.
  2. Fruit daarin aan de uien tot ze goudkleurig - bruin zijn geworden.Een optie is om 2 of 3 teentjes knoflook er bij te doen op het laatst.
  3. Voeg de rijst toe en roer die goed door het mengsel.
  4. Nu de spinazie er in 4 gedeeltes bij doen.Pas het volgende deel erbij als de vorige volledig is geslonken..Bij elke hoeveelheid een mespuntje zout toevoegen.
  5. Vervolgens mogen de lenteuitjes worden toegevoegd,de peterselie en de dille.
  6. Giet dit mengsel dan af en laat het afkoelen.
  7. Zodra het mengsel is afgekoeld kan de feta er bij en de peper
  8. Vet de ovenschaal in met olijfolie.
  9. Leg op de bodem een vel phyllo deeg glad weg en kwast in met olie.
  10. Leg  hierop telkens 1 vel phyllo deeg en kwast die in met olijfolie.In totaal 10 ingesmeerde vellen liggen er nu in de ovenschaal.
  11. Verdeel de spianzie massa gelijkmatig over de phyllo vellen en leg hierop weer 10 vellen phyllo deeg,elk vel na het leggen ook weer ingesmeerd met olijfolie.
  12. De ovenschaal gaat nu 40 - 45 minuten in de oven.
  13. Haal de schotel er uit en laat enigszins afkoelen en verdeel in 6 of in 12 stukken                                                                                                                                                                                                                                                                                               NB:Phyllo deeg is zeer dun en erg kwetsbaar voor uitdrogen.Houd de stapel phyllo deeg vellen voortdurend bedekt met een natte theedoek om uitdroging te voorkomen..

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij een jonge rode wijn,naatuurlk het liefst een Griekse.Een rosé wijn kan ook,maar die moet dan droog en gecorseerd zijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst