Recept
« Terug naar recepten
Spanakopita
PT100M
Spanakopita
Spanakopita is een Grieks gerecht en is een groentetaart van spinazie,uien,feta kaas en kruiden in een phyllo deeg.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
100 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Europese
Bron:
Familie uit Griekenland
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Spanakopita te bereiden
- Verhit de olie in een flinke pan met dikke bodem.
- Fruit daarin aan de uien tot ze goudkleurig - bruin zijn geworden.Een optie is om 2 of 3 teentjes knoflook er bij te doen op het laatst.
- Voeg de rijst toe en roer die goed door het mengsel.
- Nu de spinazie er in 4 gedeeltes bij doen.Pas het volgende deel erbij als de vorige volledig is geslonken..Bij elke hoeveelheid een mespuntje zout toevoegen.
- Vervolgens mogen de lenteuitjes worden toegevoegd,de peterselie en de dille.
- Giet dit mengsel dan af en laat het afkoelen.
- Zodra het mengsel is afgekoeld kan de feta er bij en de peper
- Vet de ovenschaal in met olijfolie.
- Leg op de bodem een vel phyllo deeg glad weg en kwast in met olie.
- Leg hierop telkens 1 vel phyllo deeg en kwast die in met olijfolie.In totaal 10 ingesmeerde vellen liggen er nu in de ovenschaal.
- Verdeel de spianzie massa gelijkmatig over de phyllo vellen en leg hierop weer 10 vellen phyllo deeg,elk vel na het leggen ook weer ingesmeerd met olijfolie.
- De ovenschaal gaat nu 40 - 45 minuten in de oven.
- Haal de schotel er uit en laat enigszins afkoelen en verdeel in 6 of in 12 stukken NB:Phyllo deeg is zeer dun en erg kwetsbaar voor uitdrogen.Houd de stapel phyllo deeg vellen voortdurend bedekt met een natte theedoek om uitdroging te voorkomen..
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Drink hierbij een jonge rode wijn,naatuurlk het liefst een Griekse.Een rosé wijn kan ook,maar die moet dan droog en gecorseerd zijn.