Recept
« Terug naar recepten
Tarte Tartin met karamelsaus
PT75M
Tarte Tartin met karamelsaus
Een heerlijk tarte tartin met karamelsaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
75 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Tarte Tartin met karamelsaus te bereiden
Bereiding saus
Laat een pan goed heet worden en breng intussen in een andere pan de room aan de kook. Doe nu een klein beetje suiker in de lege hete pan en wacht totdat de suiker vanzelf gaat smelten. Zodra deze gesmolten is doe je er wat suiker bij. Herhaal tot al de suiker is gesmolten en laat kleuren tot een lichte karamel. Giet nu, voorzichtig! de hete room bij de karamel. Laat koken totdat de suiker in de room is opgelost en je een gladde saus hebt.
Bereiding bodem
Doe de bloem, ei, koude boterklontjes, zout en suiker in de kom van de keukenmachine en draai een soepel deeg. Wikkel dit in aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast. Schil intussen de appels en snijd ze in 4 stukken. Parten insnijden.
Karamel en taart
Leg de boter op de bodem van een steelpan met dikke bodem. Giet hierover de suiker. Zet nu een zacht vuur onder de pan. De boter smelt en vermengt zich met de suiker. Niet roeren maar even zacht schudden met de pan zodat de suiker de boter opneemt. Draai het vuur iets hoger en wacht tot de karamel lichtbruin is. Niet roeren. Giet dit in een gesloten bakvorm, leg dan de appelparten dakpansgewijs met de bolle kant schuin naar beneden op de karamel. Vul de bakvorm goed op.
Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm. Leg de lap over de appels. Druk de randen naar beneden tussen de appels en de wand. Bak de taart gaar en bruin in 45 minuten op 200 graden. Keer hem om zodra hij uit de oven komt en laat tot lauw warm afkoelen. Dan direct serveren.
Serveren
Snijd mooie punten van de taart en schenk rondom de karamelsaus.
Laat een pan goed heet worden en breng intussen in een andere pan de room aan de kook. Doe nu een klein beetje suiker in de lege hete pan en wacht totdat de suiker vanzelf gaat smelten. Zodra deze gesmolten is doe je er wat suiker bij. Herhaal tot al de suiker is gesmolten en laat kleuren tot een lichte karamel. Giet nu, voorzichtig! de hete room bij de karamel. Laat koken totdat de suiker in de room is opgelost en je een gladde saus hebt.
Bereiding bodem
Doe de bloem, ei, koude boterklontjes, zout en suiker in de kom van de keukenmachine en draai een soepel deeg. Wikkel dit in aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast. Schil intussen de appels en snijd ze in 4 stukken. Parten insnijden.
Karamel en taart
Leg de boter op de bodem van een steelpan met dikke bodem. Giet hierover de suiker. Zet nu een zacht vuur onder de pan. De boter smelt en vermengt zich met de suiker. Niet roeren maar even zacht schudden met de pan zodat de suiker de boter opneemt. Draai het vuur iets hoger en wacht tot de karamel lichtbruin is. Niet roeren. Giet dit in een gesloten bakvorm, leg dan de appelparten dakpansgewijs met de bolle kant schuin naar beneden op de karamel. Vul de bakvorm goed op.
Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm. Leg de lap over de appels. Druk de randen naar beneden tussen de appels en de wand. Bak de taart gaar en bruin in 45 minuten op 200 graden. Keer hem om zodra hij uit de oven komt en laat tot lauw warm afkoelen. Dan direct serveren.
Serveren
Snijd mooie punten van de taart en schenk rondom de karamelsaus.