Recept
« Terug naar recepten
Vriendschapskoek Herman
PT0M
Vriendschapskoek Herman
Een heerlijk vriendschapskoek herman recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
0 min
Personen:
nvt personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
9
Herkomst:
Onbekend
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Vriendschapskoek Herman te bereiden
De basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op gezette tijden roeren) en toevoegingen groeit Herman (ook wel bekend als Pleun) in 10 dagen zo snel dat er gemakkelijk 5 porties van te maken zijn, waarvan er 3 worden uitgedeeld aan vrienden en vriendinnen. Het vierde portie wordt gebruikt om Herman af te kunnen bakken.
De basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op gezette tijden roeren) en toevoegingen groeit Herman (ook wel bekend als Pleun) in 10 dagen zo snel dat er gemakkelijk 5 porties van te maken zijn, waarvan er 4 worden uitgedeeld aan vrienden en vriendinnen. Het vjfde portie wordt gebruikt om Herman af te kunnen bakken.
Basisverzorging voor Herman
Herman nooit in de koelkast zetten, hij houdt van warmte
Hij wil kunnen ademen, dus afdekken met een schone (thee)doek is genoeg
Wil graag kunnen groeien, dus houdt van een ruime kom
En hem op non actief zetten: gewoon invriezen
Hoe start je Herman op
Ingrediënten
100 gram suiker
250 ml warm water
1 zakje gist van 7 gram
225 gram bloem
glazen schaal
houten lepel
Bereiding
Los de suiker op in een half kopje van het warme water
Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten staan
Roer de rest van het water en het bloem erbij
Klop dit met de houten lepel tot een mooi glad beslag
Dek het af met een vochtige theedoek
Laat alles dit alles rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag
Hoe verzorg je Herman
Herman is met een goede verzorging na ruim 10 dagen volgroeid.
Dag 1: Je krijgt Herman (of je hebt hem opgestart) doe hem in een ruime schaal
Dag 2: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 3: Roer herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 4: Herman heeft honger, geef hem 2 dl melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker
Dag 5: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 6: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 7: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 8: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem hetzelfde als dag 4. Nu verdeel je Herman in 5 gelijke delen en geef er 4 weg, samen met een kopie van dit recept. Deel 1 hou je zelf
Dag 10: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag:
1,5 dl olie
250 gram suiker
350 gram bloem
3 eieren
1 theelepel zout
100 gram gehakte noten (naar smaak) en/of rozijnen
100 gram gehakte chocolade (puur is het stevigst)
2 eetlepels bakpoeder
2 geraspte appels
2 eetlepels kaneel
Bak de koek op 170° C ongeveer 1 uur en 15 minuten (afhankelijk van de oven). Vul de bakvorm niet meer dan de helft, anders komt de cake tijdens het bakken over de rand heen.
OF op dag 10 recept 2 handhaven
75 ml olie
75 gram gesmolten boter
4 eieren
250 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel zout
2,5 appels in stukjes
50 gram amandelpoeder
1 pakje vanillesuiker
100 gram rozijnen
200 gram witte suiker
Eet smakelijk met Herman
De basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op gezette tijden roeren) en toevoegingen groeit Herman (ook wel bekend als Pleun) in 10 dagen zo snel dat er gemakkelijk 5 porties van te maken zijn, waarvan er 4 worden uitgedeeld aan vrienden en vriendinnen. Het vjfde portie wordt gebruikt om Herman af te kunnen bakken.
Basisverzorging voor Herman
Herman nooit in de koelkast zetten, hij houdt van warmte
Hij wil kunnen ademen, dus afdekken met een schone (thee)doek is genoeg
Wil graag kunnen groeien, dus houdt van een ruime kom
En hem op non actief zetten: gewoon invriezen
Hoe start je Herman op
Ingrediënten
100 gram suiker
250 ml warm water
1 zakje gist van 7 gram
225 gram bloem
glazen schaal
houten lepel
Bereiding
Los de suiker op in een half kopje van het warme water
Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten staan
Roer de rest van het water en het bloem erbij
Klop dit met de houten lepel tot een mooi glad beslag
Dek het af met een vochtige theedoek
Laat alles dit alles rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag
Hoe verzorg je Herman
Herman is met een goede verzorging na ruim 10 dagen volgroeid.
Dag 1: Je krijgt Herman (of je hebt hem opgestart) doe hem in een ruime schaal
Dag 2: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 3: Roer herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 4: Herman heeft honger, geef hem 2 dl melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker
Dag 5: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 6: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 7: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 8: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem hetzelfde als dag 4. Nu verdeel je Herman in 5 gelijke delen en geef er 4 weg, samen met een kopie van dit recept. Deel 1 hou je zelf
Dag 10: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag:
1,5 dl olie
250 gram suiker
350 gram bloem
3 eieren
1 theelepel zout
100 gram gehakte noten (naar smaak) en/of rozijnen
100 gram gehakte chocolade (puur is het stevigst)
2 eetlepels bakpoeder
2 geraspte appels
2 eetlepels kaneel
Bak de koek op 170° C ongeveer 1 uur en 15 minuten (afhankelijk van de oven). Vul de bakvorm niet meer dan de helft, anders komt de cake tijdens het bakken over de rand heen.
OF op dag 10 recept 2 handhaven
75 ml olie
75 gram gesmolten boter
4 eieren
250 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel zout
2,5 appels in stukjes
50 gram amandelpoeder
1 pakje vanillesuiker
100 gram rozijnen
200 gram witte suiker
Eet smakelijk met Herman
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Slompie zegt:
Rita
Debbie zegt:
Debbie zegt:
Debbie zegt:
debbie zegt:
debbie
Gilende keukenmeid zegt:
l_declercq zegt:
Heb vorig jaar een stukje Herman gekregen dat maanden heeft rondgecirculeerd bij vrienden en familie! ;)
bobbeltje zegt:
enilorac zegt:
Joëlle zegt:
Kan je ook vegan melk gebruiken?
En wat als doe je als je even geen porties kan doorgeven?
Groetjes,
Joëlle