Recept
« Terug naar recepten
Wentelteefje van brioche met perzikcompote
PT60M
Wentelteefje van brioche met perzikcompote
Een heerlijk wentelteefje van brioche met perzikcompote recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Warm
- > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Jonnie Boer
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Wentelteefje van brioche met perzikcompote te bereiden
Brioche
Meng bloem, zout, suiker in een keukenmachine (planeetmenger).
Plaats een deeghaak in de machine en laat zachtjes draaien.
Voeg de lauwe melk, zachte boter en eieren toe en laat zacht kneden.
Voeg als laatste de gist toe en laat draaien tot het deeg mooi 'loskomt'.
Verdeel het deeg in 3 porties van 275 gram en bol ze op. Laat de bollen ca. 1 uur rijzen op kamertemperatuur in een ingevet bakblik afgedekt met folie.
Bak af in ca. 25 minuten op 160 graden C.
Bestrijk de briochebollen, direct nadat ze uit de oven zijn gekomen, met eierdooier.
Perzikcompote
Schil de perziken.
Zet de perzikschillen op met de specerijen, citroenschil en citroensap, wijn en geleisuiker en laat 10 minuten zachtjes koken.
Passeer het geheel door een zeef en vang hierbij het perzikextract op in een tweede kookpan.
Snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes en kook deze 10 min in het perzikextract en laat afkoelen.
Kruidnagelroomijs
Breng melk en room aan de kook en voeg de kruidnagels toe.
Laat ca. 15 minuten trekken op laag vuur met deksel op de pan.
Laat vervolgens afkoelen.
Roer de eierdooiers los met een beetje koude melk en de suiker.
Breng de melk weer aan de kook en giet dit al roerende op het ei mengsel.
Plaats het geheel terug op het vuur.
Gebruik eventueel een bain-marie.
Gaar de compositie onder voortdurend roeren tot
82 graden C.
Gebruik een thermometer!
Passeer de compositie door een zeef en koel snel terug in een platte bak. Draai de afgekoelde compositie tot ijs in een sorbetière.
Afwerking en opmaak
Meng de eieren met de melk.
Meng suiker met kaneel.
Snijd plakken van de briochebollen.
Steek de plakken rond uit en haal ze
door het ei-melkmengsel.
Bak de wentelteefjes in schuimende boter rondom goudbruin en haal ze daarna direct door kaneelsuiker.
Leg het wentelteefje midden op het bord. Schep de perzikcompote er omheen en plaats een mooie bol kruidnagelroomijs 'on top'.
Meng bloem, zout, suiker in een keukenmachine (planeetmenger).
Plaats een deeghaak in de machine en laat zachtjes draaien.
Voeg de lauwe melk, zachte boter en eieren toe en laat zacht kneden.
Voeg als laatste de gist toe en laat draaien tot het deeg mooi 'loskomt'.
Verdeel het deeg in 3 porties van 275 gram en bol ze op. Laat de bollen ca. 1 uur rijzen op kamertemperatuur in een ingevet bakblik afgedekt met folie.
Bak af in ca. 25 minuten op 160 graden C.
Bestrijk de briochebollen, direct nadat ze uit de oven zijn gekomen, met eierdooier.
Perzikcompote
Schil de perziken.
Zet de perzikschillen op met de specerijen, citroenschil en citroensap, wijn en geleisuiker en laat 10 minuten zachtjes koken.
Passeer het geheel door een zeef en vang hierbij het perzikextract op in een tweede kookpan.
Snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes en kook deze 10 min in het perzikextract en laat afkoelen.
Kruidnagelroomijs
Breng melk en room aan de kook en voeg de kruidnagels toe.
Laat ca. 15 minuten trekken op laag vuur met deksel op de pan.
Laat vervolgens afkoelen.
Roer de eierdooiers los met een beetje koude melk en de suiker.
Breng de melk weer aan de kook en giet dit al roerende op het ei mengsel.
Plaats het geheel terug op het vuur.
Gebruik eventueel een bain-marie.
Gaar de compositie onder voortdurend roeren tot
82 graden C.
Gebruik een thermometer!
Passeer de compositie door een zeef en koel snel terug in een platte bak. Draai de afgekoelde compositie tot ijs in een sorbetière.
Afwerking en opmaak
Meng de eieren met de melk.
Meng suiker met kaneel.
Snijd plakken van de briochebollen.
Steek de plakken rond uit en haal ze
door het ei-melkmengsel.
Bak de wentelteefjes in schuimende boter rondom goudbruin en haal ze daarna direct door kaneelsuiker.
Leg het wentelteefje midden op het bord. Schep de perzikcompote er omheen en plaats een mooie bol kruidnagelroomijs 'on top'.