Recept
« Terug naar recepten
Zelf zuurkool maken
PT60M
Zelf zuurkool maken
Een heerlijk zelf zuurkool maken recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
n.v.t. personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
18
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Festival der Limburgse gerechten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zelf zuurkool maken te bereiden
U heeft een grote pot nodig waar flink wat kool in kan.
Bij voorkeur een gebakken pot van aardewerk met dito deksel van ongeveer 10 liter.
Schrob de potten goed schoon met heet soda water en spoel ze uit.
Doe de buitenste bladeren van de kool af en haal de stronk eruit.
Snij de kool in fijne reepjes.
Dit kunt u ook eventueel door de groenteboer laten doen.
Dek de bodem af met een paar van de buitenste bladeren.
Maak een laag kool in de pot van enkele centimeters.
Leg er een handjevol savooikool op en druk dit vast aan.
U mag zelfs aanstampen met een blokje hout om de kool te kneuzen.
Belangrijk is dat kool zo goed mogelijk wordt aangedrukt, zodat er zo weinig mogelijk lucht tussenkomt.
Strooi er een dessertlepel zout en wat jeneverbessen over.
Herhaal dit procédé totdat de pot ongeveer vol is.
Als de pot vol is moet er een laagje (pekel) water op de kool staan.
Dek de kool af met een schone linnen doek en leg er een plakje op.
Verzwaar dit met een steen of een ander gewicht (geen metaal).
Doe de deksel op de pot en laat deze enkele dagen bij kamertemperatuur staan tot de gisting op gang gekomen is.
Daarna koel wegzetten.
De zuurkool kan gaan stinken, maar dat hoort zo.
Na 14 dagen staat er wat schimmel op het water, ook dit is normaal.
Schep de schimmel er voorzichtig af en sluit het vat weer.
Doe dit elke week totdat er geen schimmel meer komt.
Na ongeveer 6 weken kunt u de eerste zuurkool proeven.
Doe dit rauw uit het vat dan proeft u het beste of het al smaakt.
De smaak moet licht rins zijn.
Telkens als u zuurkool wilt eten, haalt u een portie uit de pot, waarna u het vat weer afsluit met doek, deksel en gewicht.
Als er schimmel aan het doek zit, spoel dit dan even onder stromend water uit.
Als de kool langer staat, zal hij wat donkerder worden van kleur en wat sterker gaan smaken.
Zolang de zuurkool echter onder water staat (afgesloten van lucht) blijft hij goed.
U kunt hem zo gemakkelijk een half jaar, tot zelfs een jaar bewaren.
Wilt u hem echter niet zuur laten worden, kunt u hem ook in porties verpakt in de diepvries bewaren.
Dit kan uitstekend met zuurkool.
Voor het verpakken echter het vocht eruit knijpen.
Niet afspoelen, want dan gaat teveel smaak verloren.
Doet u de zuurkool niet in de diepvries, maar bewaart u hem in de pot, dan kunt u de oudere en zuurdere kool vóór gebruik spoelen met koud of lauw water.
De smaak wordt dan zachter.
Zuurkool is niet moeilijk te maken en succes verzekerd.
Bij voorkeur een gebakken pot van aardewerk met dito deksel van ongeveer 10 liter.
Schrob de potten goed schoon met heet soda water en spoel ze uit.
Doe de buitenste bladeren van de kool af en haal de stronk eruit.
Snij de kool in fijne reepjes.
Dit kunt u ook eventueel door de groenteboer laten doen.
Dek de bodem af met een paar van de buitenste bladeren.
Maak een laag kool in de pot van enkele centimeters.
Leg er een handjevol savooikool op en druk dit vast aan.
U mag zelfs aanstampen met een blokje hout om de kool te kneuzen.
Belangrijk is dat kool zo goed mogelijk wordt aangedrukt, zodat er zo weinig mogelijk lucht tussenkomt.
Strooi er een dessertlepel zout en wat jeneverbessen over.
Herhaal dit procédé totdat de pot ongeveer vol is.
Als de pot vol is moet er een laagje (pekel) water op de kool staan.
Dek de kool af met een schone linnen doek en leg er een plakje op.
Verzwaar dit met een steen of een ander gewicht (geen metaal).
Doe de deksel op de pot en laat deze enkele dagen bij kamertemperatuur staan tot de gisting op gang gekomen is.
Daarna koel wegzetten.
De zuurkool kan gaan stinken, maar dat hoort zo.
Na 14 dagen staat er wat schimmel op het water, ook dit is normaal.
Schep de schimmel er voorzichtig af en sluit het vat weer.
Doe dit elke week totdat er geen schimmel meer komt.
Na ongeveer 6 weken kunt u de eerste zuurkool proeven.
Doe dit rauw uit het vat dan proeft u het beste of het al smaakt.
De smaak moet licht rins zijn.
Telkens als u zuurkool wilt eten, haalt u een portie uit de pot, waarna u het vat weer afsluit met doek, deksel en gewicht.
Als er schimmel aan het doek zit, spoel dit dan even onder stromend water uit.
Als de kool langer staat, zal hij wat donkerder worden van kleur en wat sterker gaan smaken.
Zolang de zuurkool echter onder water staat (afgesloten van lucht) blijft hij goed.
U kunt hem zo gemakkelijk een half jaar, tot zelfs een jaar bewaren.
Wilt u hem echter niet zuur laten worden, kunt u hem ook in porties verpakt in de diepvries bewaren.
Dit kan uitstekend met zuurkool.
Voor het verpakken echter het vocht eruit knijpen.
Niet afspoelen, want dan gaat teveel smaak verloren.
Doet u de zuurkool niet in de diepvries, maar bewaart u hem in de pot, dan kunt u de oudere en zuurdere kool vóór gebruik spoelen met koud of lauw water.
De smaak wordt dan zachter.
Zuurkool is niet moeilijk te maken en succes verzekerd.
Mijn kookverhaal (Bert Allers)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Ren zegt:
Paul zegt:
bertal zegt:
Woon niet zover van Beegden.
Zal dit adres zeker in gedachten houden
M.V.G. Bert:);)
Ren zegt:
Veel succes en alvast smakelijk en gezond eten toegewenst.
bertal zegt:
Wat een leuke reactie van uit NZ, dit recept is geweldig , ik zie het mijn vader nog klaarmaken heerlijk, heel veel succes :);)
m.v.g. Bert
Marijke zegt:
Paul zegt:
Jeneverbessen en savooiekool ben ik hier nog niet tegen gekomen. Is er enig alternatief?:p
Eduard zegt:
Theo zegt:
Zelf denk ik dat deze natriumarme zout niet gaat werken, deze zout bestaaat voornamelijk uit kalium en is bedoelt voor nierpatienten en mensen met hoge bloeddruk. De bedoeling van het echte zout in het zuurkoolrecept is mijns inziens bedoelt om te conserveren, echt zout droogt bacterien namelijk uit waaardoor ze afsterven. Het kaliumzout houd geen vocht vast. mischien dat kalium ook bacterien dood op een andere manier, mischien is er iemand die dat kan bevestiggen.
frank zegt:
Gebruik i.p.v. gewoonzout, natrium-arm zout, te vinden bij de gewone supermarkten, ik ken 1 merk en die noemen het lo-salt,veel succes
bertal zegt:
Fijn dat we samen hetzelfde recept hebben wat de zuurkool betreft, bedankt voor de leuke reactie.:);)
m.v.g. Bert Allers
bertal zegt:
Heel veel succes in het verre Canada met het maken van de zuurkool.
Bedankt voor de leuke reactie.:);)
M.V.G. Bert Allers
Denise zegt:
Danielle zegt: