Recept
« Terug naar recepten
De allerlekkerste stamppot zuurkool
PT20M
De allerlekkerste stamppot zuurkool
Ik ben niet zo dol op stamppot zuurkool, maar inmiddels heb ik door wat experimenteren toch de stamppot zuurkool gevonden die ik wel heel erg lekker vind. Zacht, romig en niet te zuur.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe De allerlekkerste stamppot zuurkool te bereiden
- Verhit de olie of de boter in de pan waarin je de zuurkool gaat koken. Bak hierin de spekreepjes knapperig en bruin. Voeg de uisnippers toe en bak deze even mee..Roer de appelsnippers erdoor. Voeg de met 2 vorken losgemaakte zuurkool, laurierblad, jeneverbessen, zwarte peper en de suiker toe. Meng alles goed door elkaar.
- Giet de wijn of de appelsap erbij en breng de zuurkool aan de kook. Laat de zuurkool op een laag vuur in een open pan in plm. 20 minuten gaar worden. Het vocht moet dan verdwenen zijn. Voeg eventueel nog wat water toe als de zuurkool te droog dreigt te worden.
- Verwijder het laurierblaadje en de jeneverbessen.
- Schil ondertussen de aardappelen en snij deze in kleine stukjes. Kook de aardappels gaar in weinig water met zout. Laat de aardappels goed droogstomen. Doe de crème fraîche bij de aardappels en stamp de aardappels samen met de zuurkool door elkaar. Gebruik hiervoor de aardappelstamper of mixer (geen staafmixer dan wordt het kauwgom).
- Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan bruin en knapperig.
- Verwarm de worst volgens de gebruiksaanwijzing.
Mijn kookverhaal (Petra Wiggers)
Kook de aardappelen en d zuurkool altijd apart. Kook je ze samen dan worden de aardappelen niet gaar door het zuur van de zuurkool. Eet de stamppot zuurkool met de plakjes ontbijtspek en een stukje worst.