Recept
« Terug naar recepten
Zondagse soep met mergballetjes
PT30M
Zondagse soep met mergballetjes
Een heerlijk zondagse soep met mergballetjes recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Festival der Limburgse gerechten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zondagse soep met mergballetjes te bereiden
Was de groenten en snij ze in grote stukken.
Doe het koude water met het soepvlees, de in stukken gesneden groenten e het zout in een pan en breng het langzaam aan de kook.
Laat de soep 12 uur op een pitje trekken.
Passeer de soep door een passeerdoek in een schone pan en breng het aan de kook.
De soepgroenten en het vlees worden niet meer gebruikt voor de soep.
Maak van het soepvlees bijvoorbeeld zuurvlees of serveer het apart met roggebrood en mosterd.
Ook de groenten kunnen apart meegeserveerd worden.
Haal het merg uit het pijpje en prak dit fijn.
Voeg een ei, een beetje zout, peper en wat nootmuskaat toe.
Roer alles goed door elkaar en doe er beschuiten bij totdat een smeuige massa ontstaat.
Maak hier kleine balletjes van.
Voeg de balletjes samen met de vermicelli toe aan de soep en laat dit, tegen de kook aan, in ongeveer 12 minuten gaar worden.
De soep mag niet te hard meer koken, dan gaan de balletjes stuk.
Roer vlak voor het opdienen het selderijgroen en de peterselie door de soep.
Doe het koude water met het soepvlees, de in stukken gesneden groenten e het zout in een pan en breng het langzaam aan de kook.
Laat de soep 12 uur op een pitje trekken.
Passeer de soep door een passeerdoek in een schone pan en breng het aan de kook.
De soepgroenten en het vlees worden niet meer gebruikt voor de soep.
Maak van het soepvlees bijvoorbeeld zuurvlees of serveer het apart met roggebrood en mosterd.
Ook de groenten kunnen apart meegeserveerd worden.
Haal het merg uit het pijpje en prak dit fijn.
Voeg een ei, een beetje zout, peper en wat nootmuskaat toe.
Roer alles goed door elkaar en doe er beschuiten bij totdat een smeuige massa ontstaat.
Maak hier kleine balletjes van.
Voeg de balletjes samen met de vermicelli toe aan de soep en laat dit, tegen de kook aan, in ongeveer 12 minuten gaar worden.
De soep mag niet te hard meer koken, dan gaan de balletjes stuk.
Roer vlak voor het opdienen het selderijgroen en de peterselie door de soep.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Monique zegt:
Misschien heb je iets aan dit recept van mergballetjes ???
Lijkt me wel goed kloppen, heb het ook nog nooit zelf gemaakt!
Succes!!!!
Liefs, Marijke
bertal zegt:
Maak ze nog maar vaak, is ook lekker, en dan denk je ook nog eens aan Limburg.
Fijne kerstdagen, succes met de soep.:);)m.v.g. Bert
lars zegt:
Jan Keulen zegt:
En ik weet van mijn moeder nog, dat de soepballetjes inderdaad maar even moeten meekoken. Mijn moeder deed dat meestal in een apart pannetje met soep erin.
De soepballetjes dompelen eerst onder en als ze boven komen drijven zijn ze goed.