Recept
« Terug naar recepten
Zootje paling op zijn schippers
PT45M
Zootje paling op zijn schippers
Een heerlijk zootje paling op zijn schippers recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
vis recepten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zootje paling op zijn schippers te bereiden
Een oud gerecht dat de palingvissers van de oude Zuiderzee (nu IJsselmeer)
aan boord van hun schepen vaak klaarmaakten. Maak de paling schoon,
stroop ze en snijd ze in moten. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
Leg op de bodem van de pan een laagje aardappelen, daarop een laagje paling,
daarop weer een laagje aardappelen en zo verder tot alles op is.
De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan.
Giet zoveel water erbij dat de aardappelen net onderstaan
en kook alles in ongeveer een half uur gaar.
Giet af door een vergiet en doe het 'zootje' in een schaal.
Maak terwijl het 'zootje' aan het koken is,
een simpele saus van 1 deel boter op eenderde deel azijn,
die wel 'zure dopie' werd genoemd.
Breng boter en azijn tegen de kook aan (vooral niet koken!).
Voeg de vers gemalen zwarte peper toe en roer.
Het was gewoonte dat men om beurten met de hand iets van het 'zootje' nam
en dit dan in de zurige saus doopte, alvorens het op te eten.
(Uitgeserveerd over borden en met gebruik van een vork is dit gerecht ook niet te versmaden.
Geef naast ieder bord dan een kommetje met 'zure dopie').
aan boord van hun schepen vaak klaarmaakten. Maak de paling schoon,
stroop ze en snijd ze in moten. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
Leg op de bodem van de pan een laagje aardappelen, daarop een laagje paling,
daarop weer een laagje aardappelen en zo verder tot alles op is.
De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan.
Giet zoveel water erbij dat de aardappelen net onderstaan
en kook alles in ongeveer een half uur gaar.
Giet af door een vergiet en doe het 'zootje' in een schaal.
Maak terwijl het 'zootje' aan het koken is,
een simpele saus van 1 deel boter op eenderde deel azijn,
die wel 'zure dopie' werd genoemd.
Breng boter en azijn tegen de kook aan (vooral niet koken!).
Voeg de vers gemalen zwarte peper toe en roer.
Het was gewoonte dat men om beurten met de hand iets van het 'zootje' nam
en dit dan in de zurige saus doopte, alvorens het op te eten.
(Uitgeserveerd over borden en met gebruik van een vork is dit gerecht ook niet te versmaden.
Geef naast ieder bord dan een kommetje met 'zure dopie').
Bertus Floris zegt: