Recept
« Terug naar recepten
Aardbeien, aardbeien en nog eens aardbeien
PT90M
Aardbeien, aardbeien en nog eens aardbeien
Een heerlijk aardbeien, aardbeien en nog eens aardbeien recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
11 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Koud
- > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Aardbeien, aardbeien en nog eens aardbeien te bereiden
Bereidingswijze:
Charlotte
- Week de gelatine in koud water
- Maak de aardbeien schoon, verwijder de steeltjes en bewaar 22 mooie aardbeien voor de garnering.
- Mix de overige aardbeien met de kirsch, poedersuiker en de vanille suiker. Druk de massa door een zeef.
- Breng 1.5 dl van deze coulis aan de kook. Haal van het vuur en laat de gelatine hierin oplossen. Meng vervolgens de rest van de koude coulis er door heen.
- Meng in een diep bord de wijn met de suiker.
- Snijdt enkele lange vingers zodanig dat ze de vorm van de charlotebodem sluitend dekt
- Dip daarna de lange vingers in de wijn met suiker en plaats deze over de hele omtrek tegen de opstaande rand.
- Laat de coulis enigszins opstijven. Sla de slagroom stijf en spatel deze er voorzichtig door
- Stort de bavarois in de vorm en strijk de bovenkant glad
- Plaats de Charlotte voor 2.5 uur in de koelkast.
Ijssouffle:
- Maak de aardbeien schoon en verwijder de steeltjes.
- Mix de aardbeien met de likeur. Wrijf de massa door een zeef
- Breng in een kleine pan 1 dl water samen met de honing en de suiker aan de kook en laat dit ca 10 minuten rustig doorkoken tot de siroop een temp van zo’n 121 graden heeft bereikt.
- Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom en sla er beetje voor beetje de siroop onder.
- Meng er zodra de massa is afgekoeld de aarbeiencoulis onder.
- Sla de slagroom stijf en spatel deze door het mengsel
- Doe de soufflé in de sorbettiere en draai tot de massa enigszins stijf is
- Pak 11 kokertje en vul deze met de soufflé.
- Plaats de kokertjes gedurende 2 uur in de vriezer
Gepeperd Hoedje:
- Hak de chocolade in brokken en laat deze “au bain Marie” smelten zonder water toe te voegen.
- Voeg op het moment dat de chocolade glad en zacht is de peper toe.
- Van de aardbeien het steeltje niet verwijderen
- Bewerk de aardbeien door deze een voor een bij het steeltje vast te pakken en ze met één draaiende beweging voor ¾ van de hoogte van de aardbei door de gladde chocolade te halen. Doe dit tweemaal achter elkaar.
- Laat ze op een koele plaats stollen
Uitserveren:
- Sla de slagroom met de suiker stijf
- Zet een soufflébakje in de koker op een koud groot bord
- Verdeel over het bord een stukje Charlotte, 2 aardbeien met een hoedje
- Versier het bord met muntblaadjes een toef slagroom en 2 aardbeien naturel
Charlotte
- Week de gelatine in koud water
- Maak de aardbeien schoon, verwijder de steeltjes en bewaar 22 mooie aardbeien voor de garnering.
- Mix de overige aardbeien met de kirsch, poedersuiker en de vanille suiker. Druk de massa door een zeef.
- Breng 1.5 dl van deze coulis aan de kook. Haal van het vuur en laat de gelatine hierin oplossen. Meng vervolgens de rest van de koude coulis er door heen.
- Meng in een diep bord de wijn met de suiker.
- Snijdt enkele lange vingers zodanig dat ze de vorm van de charlotebodem sluitend dekt
- Dip daarna de lange vingers in de wijn met suiker en plaats deze over de hele omtrek tegen de opstaande rand.
- Laat de coulis enigszins opstijven. Sla de slagroom stijf en spatel deze er voorzichtig door
- Stort de bavarois in de vorm en strijk de bovenkant glad
- Plaats de Charlotte voor 2.5 uur in de koelkast.
Ijssouffle:
- Maak de aardbeien schoon en verwijder de steeltjes.
- Mix de aardbeien met de likeur. Wrijf de massa door een zeef
- Breng in een kleine pan 1 dl water samen met de honing en de suiker aan de kook en laat dit ca 10 minuten rustig doorkoken tot de siroop een temp van zo’n 121 graden heeft bereikt.
- Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom en sla er beetje voor beetje de siroop onder.
- Meng er zodra de massa is afgekoeld de aarbeiencoulis onder.
- Sla de slagroom stijf en spatel deze door het mengsel
- Doe de soufflé in de sorbettiere en draai tot de massa enigszins stijf is
- Pak 11 kokertje en vul deze met de soufflé.
- Plaats de kokertjes gedurende 2 uur in de vriezer
Gepeperd Hoedje:
- Hak de chocolade in brokken en laat deze “au bain Marie” smelten zonder water toe te voegen.
- Voeg op het moment dat de chocolade glad en zacht is de peper toe.
- Van de aardbeien het steeltje niet verwijderen
- Bewerk de aardbeien door deze een voor een bij het steeltje vast te pakken en ze met één draaiende beweging voor ¾ van de hoogte van de aardbei door de gladde chocolade te halen. Doe dit tweemaal achter elkaar.
- Laat ze op een koele plaats stollen
Uitserveren:
- Sla de slagroom met de suiker stijf
- Zet een soufflébakje in de koker op een koud groot bord
- Verdeel over het bord een stukje Charlotte, 2 aardbeien met een hoedje
- Versier het bord met muntblaadjes een toef slagroom en 2 aardbeien naturel
bertal zegt:
Bedankt voor de leuke reactie:);)
m.v.g. Bert Allers