KookJij

Aioli / Lemon Aioli

De "Zuid Franse" knoflook saus -Aioli- is een knoflook saus,welke oorspronkelijk uit de Spaanse Provincie Catalonia komt.Later wordt deze saus ook geliefd in Zuid Frankrijk. Er zijn vele recepten in omloop voor de "echte" aioli.Hier zijn een paar variaties.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Locale Provinciaalse Restaurateurs cq Resto uit Valencia
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Aioli / Lemon Aioli te bereiden

1).In de vijzel de knoflook met zout tot een pasta wrijven.
2).Doe de knoflook pasta in de blenderkom met alle eidooiers en draai een homogene massa.
3).Nu de olijfolie bij draaiende motor druppelsgewijs toevoegen tot de olie "gepakt" wordt, dan mag het wat sneller worden bij gevoegd.
Dit is de echte aioli (in Spanje gaat er zelfs geen eidooier door!).
Voor extra smaak gaat er bij op deze hoeveelheden:
10 cc Dijon mosterd
10 cc wijnazijn
20 - 30 cc citroensap
evt.zeste van 1/2 - 1/1 citroen
witte peper (de zwarte maakt zwarte stippeltjes!)
****************
LEMON AIOLI
1).Doe in de mengruimte van de staafmixer,de dooier,de knoflook,de zeste,het citroensap en de mosterd.Draai daarvan een homogene lichtgele,bijna schuimende massa.
2).Met draaiende motor langzaam aan de olie er bij druppelen - gieten en ophouden,zodra er een mooie dikke saus is ontstaan

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Voor op vis en visgerechten, vlees gerechten, op gevogelte (kip) gerechten, op toastjes, enz.
NOTABENE: De rouille in Zuid Frankrijk wijkt niet zo veel af van de aioli:
In de rouille (Nice) gaat meer cayenne en nog eens 1 theelepel saffraan.
In die van Marseille gaan lomboks en naast de eidooier als dikmaker een hoeveelheid broodkruim.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst