Snij balkenbrij in plakken van 2-3 centimeter dik en bak deze aan beide kanten in een ongeveer gelijk mengsel van heet reuzel en rundvet tot er een lekker korstje op zit.
Recept
« Terug naar recepten
Balkenbrij
PT180M
Balkenbrij
Een heerlijk balkenbrij recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jacko Cornelissen
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
- personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
eigen keuken
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Balkenbrij te bereiden
Kook het vlees in ongeveer 2 liter water met wat zout zeer gaar.
Zeef zondig de bouillon en houdt deze licht aan de kook.
Kruid de vleesbouillon nu met het rommelkruid (circa 4 eetlepels), en met de andere genoemde kruiden naar smaak.
Over smaak valt niet te twisten, maar zorg ervoor dat de bouillon in dit stadium behoorlijk pittig smaakt.
Wanneer er straks het boekweitmeel bijkomt, vlakt die de smaak weer af nl. Doe dan het gemalen vlees erbij, breng aan de kook, en vervolgens roert u er het boekweitmeel erdoor.
Zeef deze eventueel eerst.
En nu maar roeren, roeren, roeren. Tot.... de lepel in de brijpot staat.
En het geheel gaar is.
Spoel intussen stenen of glazen schalen om met water.
Stort daar de gare balkenbrij in en laat deze opstijven.
Zeef zondig de bouillon en houdt deze licht aan de kook.
Kruid de vleesbouillon nu met het rommelkruid (circa 4 eetlepels), en met de andere genoemde kruiden naar smaak.
Over smaak valt niet te twisten, maar zorg ervoor dat de bouillon in dit stadium behoorlijk pittig smaakt.
Wanneer er straks het boekweitmeel bijkomt, vlakt die de smaak weer af nl. Doe dan het gemalen vlees erbij, breng aan de kook, en vervolgens roert u er het boekweitmeel erdoor.
Zeef deze eventueel eerst.
En nu maar roeren, roeren, roeren. Tot.... de lepel in de brijpot staat.
En het geheel gaar is.
Spoel intussen stenen of glazen schalen om met water.
Stort daar de gare balkenbrij in en laat deze opstijven.