De zoete soesjes zijn lekker bij koffie en thee. De hartige soesjes altijd een succes bij de borrel.
Maak voor een verjaarspartijtje eens beide soorten. Je kunt ze al ruim tevoren maken en vullen vlak voor het opdienen.
Recept
« Terug naar recepten
Basisrecept soezendeeg met zoete en hartige tips
PT15M
Basisrecept soezendeeg met zoete en hartige tips
Soezendeeg is een kookdeeg en gemakkelijk te maken. Vier ingredienten: boter, bloem water, eieren. Hier dus het basisrecept voor het zelf bakken van soesjes met suggesties voor zoete en hartige vullingen.
De soesjes kun je lang van tevoren maken, de lege soesjes eventueel invriezen.
De soesjes zelf kun je één uur tevoren vullen.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
25 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
diverse bakboeken
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Basisrecept soezendeeg met zoete en hartige tips te bereiden
- Breng water met snufje zout en boter aan de kook tot de boter is gesmolten. Voeg in één keer de bloem toe en roer op laag vuur totdat er een gelijkmatige deegbal ontstaat die loslaat van de wand. Haal de pan van het vuur en roer één voor één de eieren door het deeg. Als het deeg licht van kleur is en net begint te glanzen zit er voldoende ei door.
- Schep het deeg met behulp van twee lepels in kleine bergjes op een bakblik met bakpapier (de soesjes worden tweemaal zo groot, dus hou hier rekening mee)
- Bak de soesjes op 200 graden in plm. 30 minuten gaar en lichtbruin. Zijn ze licht van gewicht, dan zijn ze gaar. Laat afkoelen en knip ze open en vul ze met één van de onderstaande vullingen.
- VRUCHTENVULLING: Klein potje kersen verwarmen. Binden met 1 eetl. aardappelmeel en scheutje cointreau. Laat afkoelen. Vul hiermee de soesjes. Versier ze met een klein toefje slagroom.
ADVOCAAT/SLAGROOM: Klop 1/4 lt. slagroom stijf met een zakje slagroomversteviger, 2 eetlepels suiker en 2 eetl. advocaat. Vul hiermee de soesjes. Spuit bovenop een klein toefje slagroom en garneer eventueel met een choc.koffieboontje.
AARDBEIEN/ROOM: Klop 1/4 slagroom stijf met slagroomversteviger en roer er twee eetlepels aardbeienjam door. Vul hiermee de soesjes. Garneer de soesjes met een toefje room en een klein aardbeitje.
KAASVULLING: 100 gr. zachte mon chou, 2 eetl. (koffie)room, 1 tl. paprikapoeder. 100 gr. geraspte oude kaas (hou 2 eetl. achter)
1 eetl. fijngehakte peterselie + toefjes peterselie om te garneren. Roer alles door elkaar. Vul met het grootste deel de soesjes. Garneer de bovenkant met een toefje en bestrooi met wat geraspte kaas en een toefje peterselie
ZALMMOUSSE: Vermeng de inhoud van een klein blikje rode zalm (ontdaan van graat en vel) met de inhoud van een klein potje crème fraîche. Maak op smaak met 1 eetl. fijngehakte dille, peper, zout en roer er tot slot 1 geweekt en in 2 eetl. kokend water opgelost gelatineblaadje en 1 eetlepel cognac door. Laat dit opstijven in de koelkast. Vul hiermee de soesjes. Doe ook een toefje op de bovenkant en garneer met een takje dille.