Recept
« Terug naar recepten
Bourbonnais-taart
PT155M
Bourbonnais-taart
Een heerlijk bourbonnais-taart recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
155 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
de bolleken
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bourbonnais-taart te bereiden
Voor het korstdeeg : zeef de bloem en het zout in een kom. Kneed de boter er met uw vingers door, tot het deeg kruimelig en egaal van kleur is. Maak een kuiltje in het midden, giet daarin het geklopte ei en 1 eetlepel water. Meng goed en vorm het deeg tot een bal. Wikkel de deegbal in plasticfolie en zet hem 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng de aardappelen in een grote pan met water en zout aan de kook. Zet het vuur lager en laat de aardappelen 30-35 min. koken, of tot ze zacht aanvoelen wanneer u er met een mesje in prikt. Giet ze af en laat ze afkoelen. Pel de aardappelen, snijd ze in dunne schijfjes en zet ze in een kom weg. Doe het spek in een pannetje, giet er koud water bij en breng dit aan de kook. Giet het af, houd de blokjes spek onder de koude kraan en dep ze droog. Verhit wat olie in de pan en bak het spek er zachtjes in. Laat het op keukenpapier uitlekken en schep het bij de aardappelen. Verwarm de slagroom in een pan. Laat de slagroom even koken tot hij tot de helft is ingedikt. Laat hem afkoelen. Klop er twee eierdooiers door en giet het mengsel over de aardappelen met spek. Roer de kaas er goed, maar voorzichtig door. Voeg naar smaak kruiden toe.
Bereiding
Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot een 2 mm dikke lap met een doorsnede van 20 cm. Leg een lap op een ingevette bakplaat en bestrijk hem met het aardappelmengsel; laat de randen vrij. Klop de resterende eierdooier los met 2 theelepels water en strijk hem lichtjes over het aardappelmengsel : het mengsel moet vochtig zijn, maar niet nat. Bedek de vulling geheel met de tweede lap deeg (rek het deeg niet uit, anders gaat het bij het bakken misschien krimpen en lekken). Plak de randen aan elkaar vast, vouw de buitenste rand naar binnen. Bestrijk de bovenkant met wat eierdooier. Prik in het midden van de taart met de punt van een mesje, maak het gaatje daarna iets groter, ongeveer 1 cm breed. Strijk nog een laagje eierdooier over de bovenkant, zet de taart in de oven en bak hem in 20-30 min. goudbruin.
Bereiding
Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot een 2 mm dikke lap met een doorsnede van 20 cm. Leg een lap op een ingevette bakplaat en bestrijk hem met het aardappelmengsel; laat de randen vrij. Klop de resterende eierdooier los met 2 theelepels water en strijk hem lichtjes over het aardappelmengsel : het mengsel moet vochtig zijn, maar niet nat. Bedek de vulling geheel met de tweede lap deeg (rek het deeg niet uit, anders gaat het bij het bakken misschien krimpen en lekken). Plak de randen aan elkaar vast, vouw de buitenste rand naar binnen. Bestrijk de bovenkant met wat eierdooier. Prik in het midden van de taart met de punt van een mesje, maak het gaatje daarna iets groter, ongeveer 1 cm breed. Strijk nog een laagje eierdooier over de bovenkant, zet de taart in de oven en bak hem in 20-30 min. goudbruin.