Recept
« Terug naar recepten
Citroentaart ”Machiel
PT80M
Citroentaart ”Machiel
Een heerlijk citroentaart ”machiel recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
80 min
Personen:
14 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
eigen kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Citroentaart ”Machiel te bereiden
LET OP ! We maken twee taarten !Maak voor het korstdeeg op het werkblad een bergje van de gezeefde bloem. Leg hierop de suiker en het zout. Hak met een mes de boter in de bloem in héél kleine stukjes. Voeg nu, lepel voor lepel, de ijskoude melk toe. Druk de massa, knedend met de vingers van een hand en met de palm van de andere hand zachtjes tot een deegbal. Deel de bal in tweeën en laat ze, verpakt in een doek, op een koele plaats ten minste 1 ½ uur rusten. Let op: niet in de koelkast !
Verwarm een oven voor tot 180º C. Beboter twee platte taartvormen van 26 cm Ø en een opstaande rand van 3 à 4 cm. Rol beide stukken deeg, op een met bloem bestoven werkplaat, uit tot een dikte van 4 mm en 34 cm Ø. Beleg elke vorm met een deegplak en zorg dat de opstaande randen ook bedekt zijn. Snijd het overstekende deeg weg. Prik gaatjes in de bodems. Laat het deeg nu 30 minuten rusten. Bak de bodems in de voorverwarmde oven van 180º C eerst 14 minuten. Het deeg moet gaar zijn en niet verkleuren. Doe er dan de kort van tevoren gemaakte citroencrème (zie hieronder) in, zet de oven op 150º C en bak de taarten nog eens 55 minuten.
Maak de citroen crème pas als de bodems in de oven staan ! Rasp voor de crème, boven een kom, de gewassen schil van de citroenen. Pers twee citroenen uit en doe het sap bij de rasp. Voeg de suiker toe en meng alles goed door elkaar. Doe de eieren met de eierdooiers en de suiker in een schone kom en klop dit flink op om de suiker te laten oplossen. Doe er dan de crème fraîche en het gesuikerde citroenmengsel bij. Klop alles goed door. Zie vervolgens hierboven !
Klop voor de meringue net voor het uitserveren de eiwitten met de suiker en het snufje zout in een vetvrije kom stijf. Spuit dit met een spuitzak, voorzien van een gekarteld mondstuk, in figuren op de taarten. Strooi er wat poedersuiker en bruineer het met een brander.
Serveren
Snijd de taarten in 14 stukken en serveer ze lauw-warm uit.
Verwarm een oven voor tot 180º C. Beboter twee platte taartvormen van 26 cm Ø en een opstaande rand van 3 à 4 cm. Rol beide stukken deeg, op een met bloem bestoven werkplaat, uit tot een dikte van 4 mm en 34 cm Ø. Beleg elke vorm met een deegplak en zorg dat de opstaande randen ook bedekt zijn. Snijd het overstekende deeg weg. Prik gaatjes in de bodems. Laat het deeg nu 30 minuten rusten. Bak de bodems in de voorverwarmde oven van 180º C eerst 14 minuten. Het deeg moet gaar zijn en niet verkleuren. Doe er dan de kort van tevoren gemaakte citroencrème (zie hieronder) in, zet de oven op 150º C en bak de taarten nog eens 55 minuten.
Maak de citroen crème pas als de bodems in de oven staan ! Rasp voor de crème, boven een kom, de gewassen schil van de citroenen. Pers twee citroenen uit en doe het sap bij de rasp. Voeg de suiker toe en meng alles goed door elkaar. Doe de eieren met de eierdooiers en de suiker in een schone kom en klop dit flink op om de suiker te laten oplossen. Doe er dan de crème fraîche en het gesuikerde citroenmengsel bij. Klop alles goed door. Zie vervolgens hierboven !
Klop voor de meringue net voor het uitserveren de eiwitten met de suiker en het snufje zout in een vetvrije kom stijf. Spuit dit met een spuitzak, voorzien van een gekarteld mondstuk, in figuren op de taarten. Strooi er wat poedersuiker en bruineer het met een brander.
Serveren
Snijd de taarten in 14 stukken en serveer ze lauw-warm uit.