Recept
« Terug naar recepten
Citroentaart
PT180M
Citroentaart
Ik denk dat elk huishouden z'n eigen recept heeft.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
12 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Bron:
Familie
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Citroentaart te bereiden
1).Maak een kruimelig deeg van de basterdsuiker, bloem, boter en ei (meng eerst de suiker met de boter tot een wit schuimend geheel en werk daardoor ei en vanille en kneed daarna de bloem er door, maar houd op wanneer een kruimelig deeg is verkregen met een geringe samenhang). Vorm een platte bol van het deeg en laat dat deeg 1 uur in de koelkast betijen in een stuk huishoudfolie..
2).In het uur dat het taartdeeg in de koelkast rust kan de vulling worden gemaakt : Meng de eieren met de suiker tot het volume zowat tweemaal zo groot is geworden.
3).Voeg de rasp toe en meng goed.
4).Voeg de enigszins lobbig geslagen slagroom toe en meng die goed door en voeg dan ook het citroensap toe onder voortdurend kloppen. Zet de vulling koel weg.
5).We rollen het gekoelde deeg uit tot een ronde lap die precies past in de springvorm.
6).Prik gaten in het deeg op de bodem en vul de springvorm met bakbonen en zet dan de springvorm in de oven gedurende 20 minuten.
7).Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Verwijder de bakbonen en kwast dan de bodem en randen in met eiwit.
8).Zet weer terug in de oven en laat nog eens 10 - 15 minuten doorbakken.
{Door het deeg met eiwit in te smeren en af tebakken kun je er later een natte vulling in doen, zonder dat het deeg dan papperig wordt}
9).Haal uit de oven en laat weer wat afkoelen en voeg de dan nog even opgeklopte vulling toe.
10).Zet de oven op 130 graden Celsius en bak de taart af in 60 minuten.
Als je nu de taart heen en weer schudt mag de vulling niet meeschudden.
2).In het uur dat het taartdeeg in de koelkast rust kan de vulling worden gemaakt : Meng de eieren met de suiker tot het volume zowat tweemaal zo groot is geworden.
3).Voeg de rasp toe en meng goed.
4).Voeg de enigszins lobbig geslagen slagroom toe en meng die goed door en voeg dan ook het citroensap toe onder voortdurend kloppen. Zet de vulling koel weg.
5).We rollen het gekoelde deeg uit tot een ronde lap die precies past in de springvorm.
6).Prik gaten in het deeg op de bodem en vul de springvorm met bakbonen en zet dan de springvorm in de oven gedurende 20 minuten.
7).Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Verwijder de bakbonen en kwast dan de bodem en randen in met eiwit.
8).Zet weer terug in de oven en laat nog eens 10 - 15 minuten doorbakken.
{Door het deeg met eiwit in te smeren en af tebakken kun je er later een natte vulling in doen, zonder dat het deeg dan papperig wordt}
9).Haal uit de oven en laat weer wat afkoelen en voeg de dan nog even opgeklopte vulling toe.
10).Zet de oven op 130 graden Celsius en bak de taart af in 60 minuten.
Als je nu de taart heen en weer schudt mag de vulling niet meeschudden.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Behalve bij thee of koffie past deze taart goed bij een zoete witte dessertwijn of een zoetige champagne.