Recept
« Terug naar recepten
Delmonico Steak
PT50M
Delmonico Steak
Een Delmonico steak is een rib eye steak van ongeveer 550 gram zwaar zonder bot.
De naam Delmonico wijst naar een familie in New York van die naam, welke rond 1850 een aantal restaurants runden in New York, die dit gerecht serveerden.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Amerika
Keuken:
Amerikaanse
Bron:
Amerikaanse collega
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Delmonico Steak te bereiden
- We beginnen met de kruidenboter: Doe de laurierblaadjes, de thijmblaadjes en het zout in in een kruidenmolentje en draai daar een korrelige-poederachtige substantie van.
- Doe de zacht gemaakte boter in de keukenmachine met de kruiden mix plus de uitgeknepen knoflookjes en draai net zolang tot een homogene en smeuige massa is ontstaan.
- Pak een flink stuk huishoudfolie en deponeer daarop het botermengsel. Rol de kruidenboter op in een rolvorm van ongeveer 4 cm doorsnee en leg dat in de freezer (kan 3 maand minstens bewaard worden).
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dep het droog en peper het in aan 1 zijde.
- Leg dit op een gloeiend hete (!!!) grillpan gedurende 3 minuten. Peper dan de bovenkant en leg de steaak vervolgens op de 2 de zijde gedurende 3 minuten.
- Haal de steaks uit de grillpan en kwast ze goed in met olijfolie en leg ze weer terug in de grillpan en laat ze verder garen eerst op de ene zijde, dan op de andere zijde. Vaak is 2 x 3 minuten genoeg, maar het is beter om de kerntemperatuur in de gaten te houden: 55 - 59 graden Celsius voor "rare" en 60 - 65 graden Celsius voor "medium-rare".
- Haal ze uit de grillpan en leg ze te rusten gedurende 5 minuen onder een stul alu folie.
- Snij de steaks in 2 gelijke stukken en dien op met een paar schijfjes kruidenboter.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Schenk hierbij een rijpe en volle rode wijn