Recept
« Terug naar recepten
Doperwtenstampot met reepjes ham en varkenslapje
PT35M
Doperwtenstampot met reepjes ham en varkenslapje
Een heerlijk doperwtenstampot met reepjes ham en varkenslapje recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
35 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
9
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
spar
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Doperwtenstampot met reepjes ham en varkenslapje te bereiden
De doperwtjes met weinig water en een klontje boter gaar koken. Dan met een staafmixer de helft van de erwtjes, of in de keukenmachine met wat kookvocht fijnmaken. De aardappelpuree bereiden volgens aanwijzingen op de verpakking. Iets minder vocht gebruiken dan staat aangegeven. U krijgt dan een wat steviger puree.
De gekookte hamreepjes, de hele erwtjes en het doperwtenmengsel door de puree mengen en het geheel op smaak brengen met peper en zout. Op het laatst de boter toevoegen om het geheel wat smeuïger te maken. De stamppot warm houden.
De varkenslapjes kruiden met peper en zout en inwrijven met de mosterd. De boter in een koekenpan laten uitbruisen en de varkenslapjes om en om krokant en net gaar bakken. De braadjus afblussen met wat water en laten inkoken.
De doperwtenpuree op voorverwarmde borden scheppen en het vlees er bovenop rangschikken. Met de mosterdjus bedekken en als laatste bestrooien met peterselie.
De gekookte hamreepjes, de hele erwtjes en het doperwtenmengsel door de puree mengen en het geheel op smaak brengen met peper en zout. Op het laatst de boter toevoegen om het geheel wat smeuïger te maken. De stamppot warm houden.
De varkenslapjes kruiden met peper en zout en inwrijven met de mosterd. De boter in een koekenpan laten uitbruisen en de varkenslapjes om en om krokant en net gaar bakken. De braadjus afblussen met wat water en laten inkoken.
De doperwtenpuree op voorverwarmde borden scheppen en het vlees er bovenop rangschikken. Met de mosterdjus bedekken en als laatste bestrooien met peterselie.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
robmar zegt:
Vandaag het gerecht klaargemaakt en geserveerd zoals op de foto, met bijval van de huisgenoten. De erwtjes volledig ontdooid en gevoegd bij een in ruim wat boter gestoofd sjalotje. Daarbij een 3 tal fijn gesneden sla bladeren en 6 blaadjes munt. Stamppot met verse aardappelen en de een scheutje melk aangemaakt.
De allen geheel gelaten.
Bedankt voor de inspiratie.
robmar zegt:
Is mogelijk dat de bijgevoegde foto niet overeenstemt met uw gerecht, daar de erwtjes daar niet gemixt werden en nog heel zijn? Of slaat het mixen op de aardappelpuree?
derbyke zegt: