Recept
« Terug naar recepten
Falafel
PT60M
Falafel
Falafel is een van oorsprong Libanees gerecht,dat,mid-oosters gekruid,dan tot platte balletjes gedraaid en vervolgens wordt gefrituurd.
Mid-0osters kruiden doe je met sumac-djinten-ketumbar-kunyit-knoflook--zout-lombok-peper als basis.
Het is een vegetarisch gerecht.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Groenten
- > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Libanon
Keuken:
Oosterse
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Falafel te bereiden
*Pureer de kikkerewten en meng de rest er door met langzaam lopende motor
*Als te dik en te droog---> werk er wat water door
*Breng op smaak met peper en zout
*Maak van de massa een aantal balletjes zo groot als ping-pong ballen en druk ze enigszins plat
*Haal de bal-schijven eerst door de bloem,dan door het eiwit en daarna goed door het paneermeel en leg even weg (bv een halfuurtje in de freezer)
*Bak de ballen af in de frituur in 4-5 minuten of misschien
zelfs iets korter
*Serveer met hummus of een yoghurtsaus (250 cc Griekse yoghurt,1/2 geschaafde en uitgeknepen komkommer,8 takjes gesnipperd muntblad,bosje gesnipperde platte peterselie,zeezout en veel vers gemalen zwarte peper),enz.
*Als te dik en te droog---> werk er wat water door
*Breng op smaak met peper en zout
*Maak van de massa een aantal balletjes zo groot als ping-pong ballen en druk ze enigszins plat
*Haal de bal-schijven eerst door de bloem,dan door het eiwit en daarna goed door het paneermeel en leg even weg (bv een halfuurtje in de freezer)
*Bak de ballen af in de frituur in 4-5 minuten of misschien
zelfs iets korter
*Serveer met hummus of een yoghurtsaus (250 cc Griekse yoghurt,1/2 geschaafde en uitgeknepen komkommer,8 takjes gesnipperd muntblad,bosje gesnipperde platte peterselie,zeezout en veel vers gemalen zwarte peper),enz.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
We drinken hierbij een witte wijn of een rosé wijn
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
J.A.van der Hoeden zegt:
Ik denk dat er een nuttige discussie is ontstaan,die naar voren brengt dat het verstandiger is om geen gekookte kikkererwten uit blik te gebruiken,maar dat je ze beter zelf kunt weken en daarna malen.Goed,dat neem ik over en ik zal het recept dan ook overeenkomstig veranderen.Overigens heb ik het bedoelde boek van Claudia Rodèn zelf,schitterend!
Met dank,Jan A:?:?:?:?
mdc zegt:
Tip: falafel kan je ook in de oven bakken op 200° voor ongeveer 20 a 25 min.
Groetjes Martine :p
wouros zegt:
9 Gulden Regels voor thuis-falafel
1. Gebruik nooit kikkererwten uit blik, maar altijd gedroogde kikkererwten.
2. Kook ze niet, maar laat ze weken (minimaal een nacht). Spoel ze voor en na het weken goed af en dep ze droog.
3. Maal de geweekte kikkererwten zo fijn mogelijk. Maal eventueel nog een keer extra als het niet lukt om balletjes te vormen.
4. Het falafeldeeg moet niet te plakkerig zijn, voeg eventueel broodkruim toe om het probleem te verhelpen.
5. Het falafeldeeg moet ook weer niet te droog zijn, voeg eventueel olijfolie toe om het probleem te verhelpen.
6. Het toevoegen van bloem of kikkererwtenmeel kan de consistentie verbeteren.
7. Zet het deeg een tijdje in de koelkast voor je er balletjes van gaat draaien, dan worden ze steviger.
8. Druk het deeg stevig aan als je er balletjes van maakt.
9. Falafelballetjes die er niet erg stevig uitzien, kun je 'frituurproof' maken door ze een halfuurtje in de vriezer te leggen.
Falafel
Een basic-recept van Vegatopia-koks Christiaan en Tertia om ze zelf te maken (voor 6 personen):
350 gram kikkererwten gewassen en een nacht geweekt en goed afgegoten
2 theelepels komijnzaad, 5 minuten in een oven van 200 graden geroosterd
1 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
1 klein uitje, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 eetlepels verse munt
4 takjes koriander en 4 takjes peterselie
peper
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer ze tot een heel fijne pasta. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien. Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.
Overigens gebruikt Claudia Roden (toch niet de minste kookboekenschrijver) in Arabesque op pag..165 ook alleen gedroogde tuinbonen (Egyptisch) of gedroogde kikkererwten (Israel, Libanon en Syrië). In het boek De keuken van het Midden Oosten, pag 76: Ta'amia of falafel of in Tamarinde & Saffraan op pag 25.
En Anissa Helou gebruikt in haar boek De Libanese Keuken een mix van gedroogde tuinbonen en kikkererwten.
Dat doen ze heus niet voor niets.
Want wat is er gemakkelijker dan een blik open trekken?
elisabet zegt:
deuxchapeaux zegt:
Groetjes Jan A
J.A.van der Hoeden zegt:
jan A:)