Traditioneel worden hier erwtjes met worteltjes en gekookte aardappelen bij geserveerd. Ik heb er gekookte sperzieboontjes en 'Smashed patatoes' bij gegeten
Recept
« Terug naar recepten
Falscher Hase (gehaktbrood)
PT90M
Falscher Hase (gehaktbrood)
Dit gerecht kwam in tegen op een menukaart toen ik een weekendje in de
Eifel was om te wandelen.
De naam van het gerecht intrigeerde me zo erg dat ik, toen ik in de
gelegenheid was, een kookboekje met specialiteiten uit de Eifel heb
gekocht.
Het gerecht heeft niks met een valse of een gemene haas te maken
maar het is een gehaktbrood waar in het midden gekookte eieren verstopt
zitten.
Waarschijnlijk komt het gerecht aan zijn naam omdat het vroeger
gebruikelijk was om het gehaktbrood, dat met de hand werd gemaakt, de
vorm van de rug van een haas te geven.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Das Eifel Kochbuch (beetje aangepast, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd)
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Falscher Hase (gehaktbrood) te bereiden
- Doe het gehakt in een schaal en voeg de ui, 2 eieren, paneermeel, zout, peper, paprikapoeder, mosterd en peterselie toe en meng alles goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 220 graden C.
- Leg de helft van het spek in repen naast elkaar op je werkblad (eventueel een stuk plasticfolie of keukenpapier eronder) en leg het gehakt erop. Druk het plat en leg de eieren er naast elkaar op (druk eventueel de eieren er een beetje in). Vorm met de hand het gehakt om de eieren heen en bekleed de rest van het gehaktbrood met de overgebleven repen ontbijtspek.
- Verwarm olie in een pan, die ook in de oven kan (casserole) en braad hierin het gehaktbrood rondom aan.
- Giet dan de warme bouillon over het gehaktbrood en zet de pan/schaal met het deksel erop ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven op 220 graden C.
- In de tussentijd het gehaktbrood een aantal keer met een paar schepjes bouillon overgieten.
- Na ongeveer 50 minuten haal je het gehaktbrood uit de ovenschaal en leg je het op een serveerschaal. Zet het nog even terug in de oven of houd het warm in aluminiumfolie.
- Maak van het overgebleven vocht in de ovenschaal/pan een saus door eerst de het vocht wat te binden met allesbinder of een maïzenapapje. Daarna haal je pan van het vuur en meng je er de zure room doorheen. Maak eventueel op smaak met peper en zout en serveer de saus apart van de Falscher Hase.
- Strooi eventueel nog een beetje gehakte peterselie eroverheen voordat je het op tafel zet.