Recept
« Terug naar recepten
Gegratineerde kalkoenhaasfilets met auberginemouss
PT120M
Gegratineerde kalkoenhaasfilets met auberginemouss
Een heerlijk gegratineerde kalkoenhaasfilets met auberginemouss recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
eigen kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gegratineerde kalkoenhaasfilets met auberginemouss te bereiden
Auberginepuree:
- Verwarm de oven voor op 175°C
- Snipper de sjalotjes fijn. Hak de knoflookteentjes fijn en
de olijven grof. Snijd de ansjovisfilets en de
basilicumblaadjes in stukjes.
- Prik de aubergine rondom in met een vork en leg ze in
een braadslee. Overgiet ze met 2/3 deel van de olijfolie.
- Zet de braadslee circa 45 minuten in de oven tot de
aubergines zacht zijn.
- Verhit het andere deel van de olijfolie in een koekenpan.
- Bak de sjalotjes glazig, maar zorg ervoor dat ze niet bruin
bakken.
- Voeg de knoflook, olijven, ansjovis en de basilicum toe en
laat dat een paar tellen mee warmen. Draai het vuur uit en
laat het afkoelen.
- Haal de aubergine uit de oven, snijd ze in de lengte
doormidden en schep het vruchtvlees uit de schil.
- Pureer het vruchtvlees van de aubergine met het sjalot-
olijfmengsel in de keukenmachine.
- Klop de eierdooiers met de witte wijn au-bain-marie tot
een luchtige crème.
- Spatel het dooiermengsel door de auberginepuree en
breng het geheel op smaak met zout en peper en zet het
in de koeling.
Groente:
- Laat de artisjokbodems uitlekken en snijd ze in vieren.
- Blancheer de tomaat heel kort met twee stuks tegelijk en
leg ze gelijk daarna in ijswater.
- Ontvel de tomaat, haal de zaadjes eruit en snijd het
vruchtvlees in stukjes.
- Was de asperges, snijd de onderkantjes eraf en blancheer
ze in zout water. Spoel ze gelijk af koud water en laat ze
uitlekken.
- Was de courgette, snijd hem overdwars in stukjes van
circa 4 cm. Snijd elk stukje in de lengte in 6 partjes en
verwijder de zaadjes.
- Blancheer de partjes in water met veel zout, spoel ze gelijk
af met ijskoud water enlaat ze uitlekken.
- Snipper de sjalotjes en hak de kruiden fijn.
Dressing:
- Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
Saus:
- Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en
snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Smelt de boter en laat de stukjes paprika al roerend 2-3
minuten zweten.
- Giet de gevogeltefond erbij, breng het vocht aan de kook
en stoof de paprika met een deksel op de pan in circa 20
minuten gaar.
- Pureer de massa met de staafmixer en wrijf de saus door
een fijne zeef.
Groente:
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit hierin
de sjalotjes tot ze glazig zijn.
- Voeg de artisjokbodems, asperges en courgette toe en verwarm de groente 2-3 minuten.
- Roer de kruiden erdoor, draai het vuur uit en laat de
groente iets afkoelen.
- Voeg de stukjes tomaat vlak voor het serveren toe.
- Giet de dressing (let op, naar smaak toevoegen), over de
groente en schep alles voorzichtig door elkaar.
Vlees:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Dep de kalkoenfilets droog met keukenpapier. Plet ze iets!
- Verhit de boter in een koekenpan en laat de filets aan
beide kanten dichtschroeien.
- Bestrooi het vlees met zout en peper en bak de filets nog
circa 2 minuten per kant.
- Leg de filets op een bakplaat en bedek ze met een lepel
auberginepuree.
- Zet de plaat circa 8 minuten in de oven tot de
auberginemousse mooi goudbruin begint te kleuren.
Saus:
- Warm de saus op en breng ze op smaak met zout en
peper.
Groente:
- Warm de groente snel op.
Serveren:
- Leg de kalkoenfilets in het midden van een voorverwarmd
bord.
- Schep de groente in een krans om het vlees heen.
- Nappeer de saus om het geheel en serveer direct.
- Verwarm de oven voor op 175°C
- Snipper de sjalotjes fijn. Hak de knoflookteentjes fijn en
de olijven grof. Snijd de ansjovisfilets en de
basilicumblaadjes in stukjes.
- Prik de aubergine rondom in met een vork en leg ze in
een braadslee. Overgiet ze met 2/3 deel van de olijfolie.
- Zet de braadslee circa 45 minuten in de oven tot de
aubergines zacht zijn.
- Verhit het andere deel van de olijfolie in een koekenpan.
- Bak de sjalotjes glazig, maar zorg ervoor dat ze niet bruin
bakken.
- Voeg de knoflook, olijven, ansjovis en de basilicum toe en
laat dat een paar tellen mee warmen. Draai het vuur uit en
laat het afkoelen.
- Haal de aubergine uit de oven, snijd ze in de lengte
doormidden en schep het vruchtvlees uit de schil.
- Pureer het vruchtvlees van de aubergine met het sjalot-
olijfmengsel in de keukenmachine.
- Klop de eierdooiers met de witte wijn au-bain-marie tot
een luchtige crème.
- Spatel het dooiermengsel door de auberginepuree en
breng het geheel op smaak met zout en peper en zet het
in de koeling.
Groente:
- Laat de artisjokbodems uitlekken en snijd ze in vieren.
- Blancheer de tomaat heel kort met twee stuks tegelijk en
leg ze gelijk daarna in ijswater.
- Ontvel de tomaat, haal de zaadjes eruit en snijd het
vruchtvlees in stukjes.
- Was de asperges, snijd de onderkantjes eraf en blancheer
ze in zout water. Spoel ze gelijk af koud water en laat ze
uitlekken.
- Was de courgette, snijd hem overdwars in stukjes van
circa 4 cm. Snijd elk stukje in de lengte in 6 partjes en
verwijder de zaadjes.
- Blancheer de partjes in water met veel zout, spoel ze gelijk
af met ijskoud water enlaat ze uitlekken.
- Snipper de sjalotjes en hak de kruiden fijn.
Dressing:
- Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
Saus:
- Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en
snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Smelt de boter en laat de stukjes paprika al roerend 2-3
minuten zweten.
- Giet de gevogeltefond erbij, breng het vocht aan de kook
en stoof de paprika met een deksel op de pan in circa 20
minuten gaar.
- Pureer de massa met de staafmixer en wrijf de saus door
een fijne zeef.
Groente:
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit hierin
de sjalotjes tot ze glazig zijn.
- Voeg de artisjokbodems, asperges en courgette toe en verwarm de groente 2-3 minuten.
- Roer de kruiden erdoor, draai het vuur uit en laat de
groente iets afkoelen.
- Voeg de stukjes tomaat vlak voor het serveren toe.
- Giet de dressing (let op, naar smaak toevoegen), over de
groente en schep alles voorzichtig door elkaar.
Vlees:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Dep de kalkoenfilets droog met keukenpapier. Plet ze iets!
- Verhit de boter in een koekenpan en laat de filets aan
beide kanten dichtschroeien.
- Bestrooi het vlees met zout en peper en bak de filets nog
circa 2 minuten per kant.
- Leg de filets op een bakplaat en bedek ze met een lepel
auberginepuree.
- Zet de plaat circa 8 minuten in de oven tot de
auberginemousse mooi goudbruin begint te kleuren.
Saus:
- Warm de saus op en breng ze op smaak met zout en
peper.
Groente:
- Warm de groente snel op.
Serveren:
- Leg de kalkoenfilets in het midden van een voorverwarmd
bord.
- Schep de groente in een krans om het vlees heen.
- Nappeer de saus om het geheel en serveer direct.