Recept
« Terug naar recepten
Geroosterde Dorade met Geroosterde Aardappel
PT50M
Geroosterde Dorade met Geroosterde Aardappel
Een heerlijk geroosterde dorade met geroosterde aardappel recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Europese
Bron:
Familie uit Griekenland
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Geroosterde Dorade met Geroosterde Aardappel te bereiden
1).Kook de aardappels gaar en laat ze even droogstomen.
2).Meng de aardappels met 5 eetlepels olie, zeezout en peper naar believen en leg die in een enkele laag op een ingevette ovenschaal cq bakblik.Schuif dat in de oven en keer ze na ongeveer 10 minuten. Dan nog eens 10 minuten of zo lang dat de aardappelen krokant en goud-bruin zijn en niet verbrand.
3).Meng in een kommetje de rest van de olie, 3 eetlepels citroensap en 5 cc gedroogde dragon met wat zout en peper naar believen. Zet apart.
4).De vis goed naspoelen onder lopend water en dan goed drogen met keukenpapier.
5).Maak een kerf met een scherp mes in de zijden van de vis van kieuw tot staart-aanzet. (Flink diep, zonder er geheel door te zijn op de graat).
6).Doe in elke vis 3 schijfjes citroen, 2 takjes thijm, 5 cc gedroogde dragon en een snuf zout en wrijf de buitenkant in met het olie-citroensap-mengsel.
7).Stook de ingevette grillpan heet en leg de vis op de ingesnede kant gedurende 5 minuten in de grillpan. Niet aan de vis komen gedurende deze 5 minuten. Na 5 minuten keren voor nog eens 5 minuten op enigszins getemperd vuur.
8).Wanneer de vis makkelijk van de graat glijdt (voel dat in de kerf in de vis) is hij klaar.
9).Leg de vissen op de snijplank en verdeel ze in 4 helften.
6).Leg op elk bord een halve vis met wat citroensap-olie-dragon-zeste en geef er de aardappeltjes bij.
2).Meng de aardappels met 5 eetlepels olie, zeezout en peper naar believen en leg die in een enkele laag op een ingevette ovenschaal cq bakblik.Schuif dat in de oven en keer ze na ongeveer 10 minuten. Dan nog eens 10 minuten of zo lang dat de aardappelen krokant en goud-bruin zijn en niet verbrand.
3).Meng in een kommetje de rest van de olie, 3 eetlepels citroensap en 5 cc gedroogde dragon met wat zout en peper naar believen. Zet apart.
4).De vis goed naspoelen onder lopend water en dan goed drogen met keukenpapier.
5).Maak een kerf met een scherp mes in de zijden van de vis van kieuw tot staart-aanzet. (Flink diep, zonder er geheel door te zijn op de graat).
6).Doe in elke vis 3 schijfjes citroen, 2 takjes thijm, 5 cc gedroogde dragon en een snuf zout en wrijf de buitenkant in met het olie-citroensap-mengsel.
7).Stook de ingevette grillpan heet en leg de vis op de ingesnede kant gedurende 5 minuten in de grillpan. Niet aan de vis komen gedurende deze 5 minuten. Na 5 minuten keren voor nog eens 5 minuten op enigszins getemperd vuur.
8).Wanneer de vis makkelijk van de graat glijdt (voel dat in de kerf in de vis) is hij klaar.
9).Leg de vissen op de snijplank en verdeel ze in 4 helften.
6).Leg op elk bord een halve vis met wat citroensap-olie-dragon-zeste en geef er de aardappeltjes bij.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Het mooist is hierbij een droge Griekse witte wijn te schenken. Anders een Italiaanse wijn uitkiezen, die wat makkelijker verkrijgbaar zijn. Een Duitse Riesling of een witte wijn uit Bretagne is ook prima.