Recept
« Terug naar recepten
Gestoomde kabeljauw met Risotto van Gambas
PT250M
Gestoomde kabeljauw met Risotto van Gambas
Een heerlijk gestoomde kabeljauw met risotto van gambas recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Martine De Clercq
Bereidingstijd:
250 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Variatie op een solo recept
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gestoomde kabeljauw met Risotto van Gambas te bereiden
In de oven gedroogde pruimtomaatjes.
Halveer de tomaatjes en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout.
Versnipper de look over de tomaten en leg er een takje laurier bij. Plaats de schotel een 3-tal uur in een voorverwarmde oven op 100°C.
Gestoomde kabeljauw.
Snij de kabeljauw in vier gelijke porties.
Leg de 4 stukken in een ovenschaal en besprenkel met de 100 ml. witte wijn, het versnipperde teentje look, peper en zout en leg er ten slotte het takje laurier over.
Dek de schaal af met zilverpapier en plaats een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Risotto met gamba’s
Maak de gambas schoon: verwijder de schalen en het darmkanaal. Spoel de gambas onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar de gambas in een schaaltje.
Snij de tomaten, 2 teentjes look en 2 sjalotten zeer grof.
Stoof de gambaschalen in een kookpot, samen met de grof gehakte tomaten, sjalotten en look. Voeg de witte wijn toe en laat goed doorkoken.
Mix het geheel in een blender en passeer het door een zeer fijne zeef(chinois)zodat ook de kleinste stukjes van de gambaschalen achterblijven. Dit vocht wordt de basis van je risotto.
Hak de overige twee sjalotjes zeer fijn.
Verhit wat olijfolie in een grote pan en stoof de sjalotjes. Voeg de rijst toe als de sjalotjes glazig worden.
Zet het vuur wat lager en stoof de rijst aan tot deze aan de randen doorzichtig wordt. Voeg dan beetje bij beetje het tomaten-gambavocht toe.
Roer regelmatig door de risotto. Als het vocht opraakt voor je risotto klaar is, kun je altijd gewoon groentebouillon toevoegen. De risotto is klaar wanneer de rijst langs buiten zacht is en van binnen al dente. Proef van de rijst en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de Mascarpone toe om de risotto lekker smeuïg te maken.
Bak voor het dresseren de gambas kort aan in een braadpan met olijfolie en fijngesnipperde look.
Meng de gebakken gamba’s vervolgens onder de risotto.
Halveer de tomaatjes en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout.
Versnipper de look over de tomaten en leg er een takje laurier bij. Plaats de schotel een 3-tal uur in een voorverwarmde oven op 100°C.
Gestoomde kabeljauw.
Snij de kabeljauw in vier gelijke porties.
Leg de 4 stukken in een ovenschaal en besprenkel met de 100 ml. witte wijn, het versnipperde teentje look, peper en zout en leg er ten slotte het takje laurier over.
Dek de schaal af met zilverpapier en plaats een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Risotto met gamba’s
Maak de gambas schoon: verwijder de schalen en het darmkanaal. Spoel de gambas onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar de gambas in een schaaltje.
Snij de tomaten, 2 teentjes look en 2 sjalotten zeer grof.
Stoof de gambaschalen in een kookpot, samen met de grof gehakte tomaten, sjalotten en look. Voeg de witte wijn toe en laat goed doorkoken.
Mix het geheel in een blender en passeer het door een zeer fijne zeef(chinois)zodat ook de kleinste stukjes van de gambaschalen achterblijven. Dit vocht wordt de basis van je risotto.
Hak de overige twee sjalotjes zeer fijn.
Verhit wat olijfolie in een grote pan en stoof de sjalotjes. Voeg de rijst toe als de sjalotjes glazig worden.
Zet het vuur wat lager en stoof de rijst aan tot deze aan de randen doorzichtig wordt. Voeg dan beetje bij beetje het tomaten-gambavocht toe.
Roer regelmatig door de risotto. Als het vocht opraakt voor je risotto klaar is, kun je altijd gewoon groentebouillon toevoegen. De risotto is klaar wanneer de rijst langs buiten zacht is en van binnen al dente. Proef van de rijst en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de Mascarpone toe om de risotto lekker smeuïg te maken.
Bak voor het dresseren de gambas kort aan in een braadpan met olijfolie en fijngesnipperde look.
Meng de gebakken gamba’s vervolgens onder de risotto.
Mijn kookverhaal (Martine De Clercq)
In de wok is het makkelijker een mooie rosotto te maken.
willem zegt:
Wegens tijdgebrek had ik de tomaatjes 20 min in oven 100gr icm 90w magnetron gedaan en nog 20 op 180gr bij de kabeljauw, top!