Recept
« Terug naar recepten
Gevulde wijnbladeren (Dolmades)
PT90M
Gevulde wijnbladeren (Dolmades)
Een heerlijk gevulde wijnbladeren (dolmades) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Lambert de Bruijn
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
12
Herkomst:
Turkije
Keuken:
Balkan
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gevulde wijnbladeren (Dolmades) te bereiden
Als je ingemaakte wijnbladeren gebruikt, moet je ze afspoelen en laten uitlekken. Gebruik je verse wijnbladeren, blancheer deze dan een min. in zout water. Dat gaat het gemakkelijkst als je telkens een paar bladeren blancheert. Daarna moet je deze afspoelen en laten uitlekken. Meng de uien, lente-uitjes, kruiden (fijngesneden), de helft van de olie, de afgegoten rijst, krenten, pijnboompitten en het sap van een citroen. Voeg naar smaak peper en/of zout toe. Leg een flinke theelepel vulling aan het steeleinde van elk blad. Vouw de twee zijflappen naar binnen en rol het netjes, niet te stevig op (ze zetten nog uit). Ga door tot de vulling op is. Spreid de helft van de overgebleven bladeren uit over de bodem van een grote pan. Leg de dolmades erin en bedek ze vervolgens met de rest van de bladeren en zet daar bovenop een plat, warmtebestendige bord op. Schenk de bouillon erop zodat de dolmades net onderstaan. Voeg evt. naar smaak nog wat zout toe, breng het aan de kook en dek het af. Draai het vuur laag en laat ze circa 45-50 min. zachtjes sudderen totdat de rijst kleverig en zacht is. Laat ze nog 10 min. staan. Giet zo nodig af. Serveer ze heet of warm, maar niet afgekoeld. Besprenkel ze met de rest van de olie.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Claudine Van Eeckhoudt zegt:
demotormuis52 zegt:
Lobke zegt:
Groetjes Lobke :p
frank zegt:
Henny zegt:
Isabelle zegt:
sandra zegt:
Groetjes Sandra
feyenoordmama zegt:
composteren is bij deze niet meer de enige optie..
bedankt! ;)
apu zegt: