Voor de derde keer hielden we een Griekse avond. Dat betekende recepten van onze beste vriendinnen en kook-huismoeders uit Griekenland, maar met de zomerse ingrediënten van onze streek.
Het vroeg heel wat zoek- en probeerwerk, maar lukte perfect.
De Griekse keuken is niet echt moeilijk, het vraagt alleen veel werk.
Gelukkig konden de meeste dingen 1 tot 2 dagen vooraf voorbereid worden.
Op het menu stond:
auberginesalade, tzatziki, feta met tomaat, paprika en sjalot uit de oven, gebakken courgetteschijfjes met kaas, sla met feta, komkommer, tomaat en olijven en fylorolletjes met gehakt. (Allemaal voorgerechtjes die samen op tafel komen, of 'mezedes' zoals ze dat in Griekenland noemen. Als hoofgerecht gaven we moussaka. Het dessert bestond uit verse vijgen met Griekse volle natuuryochurt.
In het recept leest u hoeveel dagen vooraf u dat gerecht kan voorbereiden (dag 0, dag -1, dag -2 en zelfs dag -3: de moussaka).
Het was eveneens koken met zuinigheid. We gooiden niets weg, zelfs de geraspte ui niet, die gebruikten we bij de bourekakia (fillo-rolletjes gevuld met worstgehakt).
Recept
« Terug naar recepten
Griekse filorolletjes (bourekakia – mezedes)
PT20M
Griekse filorolletjes (bourekakia – mezedes)
Een heerlijk griekse filorolletjes (bourekakia – mezedes) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Willy Delcart
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4-6 personen
Categorieën:
- > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Balkan
Bron:
wijzelf
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Griekse filorolletjes (bourekakia – mezedes) te bereiden
Ontdooi de rechthoekige velletjes (2 per persoon) filodeeg. Haal het vlees uit de worstjes. Proef op kruiding. Voeg er een deel van de geraspte ui aan toe en meng goed door elkaar.
Zet even opzij in de koelkast. Vul de filoblaadjes (2 gebruiken per vulling) met het gehakt.
Rol op als een 'egg-roll' of 'loempia'. Bak ze in een pan op medium vuur in een vooraf verhitte pan met zonnebloemolie, of frituur ze op ± 160°C. Serveer er een warm tomatensausje bij (zie tomatensaus bij filo-rolletjes).
Voorbereiding: dag -1. Rol elk rolletje stevig in plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Bakken: dag 0
Zet even opzij in de koelkast. Vul de filoblaadjes (2 gebruiken per vulling) met het gehakt.
Rol op als een 'egg-roll' of 'loempia'. Bak ze in een pan op medium vuur in een vooraf verhitte pan met zonnebloemolie, of frituur ze op ± 160°C. Serveer er een warm tomatensausje bij (zie tomatensaus bij filo-rolletjes).
Voorbereiding: dag -1. Rol elk rolletje stevig in plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Bakken: dag 0
apu zegt: