Recept
« Terug naar recepten
Groene papajasalade (Somtum)
PT20M
Groene papajasalade (Somtum)
Wie ooit in Thailand is geweest kent ongetwijfeld de groene papajasalade
die daar erg populair is en veel gegeten wordt. Ik herinner me nog de
beelden van de vrouwen die grote hoeveelheden papaja's zaten schoon te
maken en te raspen.
Echter in Nederland zie je meestal de rijpe papajas en is de groene papaja
niet overal verkrijgbaar. Met de rijpe papaja als alternatief heb ik al eens
eerder dezeThaise-papaja-salade-anders-dan-anders gemaakt. Ook erg
lekker maar toen ik op mijn struintocht bij de groothandel (Hanos) deze keer
een groene papaja ontdekte kon ik het toch niet laten om nu ook eens een
keer de "echte" groene papajasalade te maken.
Oorspronkelijk is de salade behoorlijk pittig maar ik heb dit een beetje
aangepast zoals wij het lekkerste vinden.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Salades
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Thailand
Keuken:
Oosterse
Bron:
De Thaise keuken (kookboek)
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Groene papajasalade (Somtum) te bereiden
- Halveer de papaja overlangs en verwijder de zaden met een lepel. Schil de papaja en rasp het of hak het met een keukenmachine fijn.
- Doe de knoflook, sjalot, rode peper en zout in een vijzel en wrijf alles fijn met een stamper. Voeg beetje bij beetje de papaja toe en wrijf met de stamper tot het vruchtvlees enigszins zacht is. (als je vijzel hiervoor te klein is dan doe je de massa in een andere schaal)
- Voeg de stukjes sperziebonen en tomaat toe en plet ze met de stamper tot er een egaal mengsel ontstaat.
- Breng het mengsel op smaak met vissaus, suiker en limoensap. schep de salade in een schaal en strooi er de geplette pinda's overheen.
- Garneer de salade met wat korianderblaadjes.