KookJij

Pittige gehaktballetjes met pindasaus

Mijn zoon vroeg mijn recept van pindasaus want hij kon het zelf niet tussen mijn recepten vinden. Ik kwam toen tot de ontdekking dat ik dit recept nog nooit heb opgeschreven, waarschijnlijk omdat dit zoiets is dat ik eigenlijk altijd uit de losse pols maak. We hebben toen samen deze saus gemaakt en meteen alles opgeschreven en gefotografeerd. Ik zet het nu toch maar hier neer in de wetenschap dat er al honderden recepten van pindasaus on-line staan. Want natuurlijk is moeders saus toch de lekkerste. Hetzelfde verhaal geldt voor de gehaktballetjes die er natuurlijk bij horen. Het recept daarvan zet ik hier dus ook maar meteen bij, makkelijk om samen te bewaren.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Overig
  2. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Pittige gehaktballetjes met pindasaus te bereiden

  1. Bereidingswijze saus: Doe de pindakaas en de melk in een pannetje en roer dit tot een mooi glad geheel.
  2. Voeg gesnipperde sjalot, geraspte gember en gehakte peper en knoflook toe, roer dit goed door elkaar, blijf goed roeren anders kan het aanbranden.
  3. Voeg daarna de vissaus, goela djawa en ketjap toe, roer weer goed door. Doe er dan het limoensap bij en laat dit geheel nog een paar minuutjes zachtjes pruttelen, als de saus te dik is kun je eventueel een beetje meer melk toevoegen.
  4. Bereidingswijze gehaktballetjes: Meng het gehakt met het ei, fijngemaakte beschuiten, gehakte knoflook en peper, fijngesnipperde sjalot, geraspte gember, fijngesneden koriander, ketjap, peper en zout.
  5. Maak balletjes ter grootte van een walnoot.
  6. Braad de balletjes rondom bruin. Als de pan niet groot genoeg is doe dit dan in meerdere etappes. Voeg ze naderhand allemaal bij elkaar, voeg wat water toe en laat ze op een laag vuur nog ongeveer 10 minuutjes garen.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Ik heb de recepten zo gemaakt dat je enerzijds verse ingrediënten kunt gebruiken, zoals ik zelf het liefste doe, maar ik heb ook de alternatieven uit het keukenkastje genoemd zodat dit recept voor iedereen toegankelijk is.

Je kunt de balletjes en de saus apart van elkaar serveren of samen. Als je ze samen serveert schep dan de balletjes uit het braadvocht in de pindasaus.
Lekker met rijst of stokbrood. Kan ook heel goed als onderdeel van een buffet of rijsttafel. Ook gewoon lekker bij de borrel.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst