Jaren geleden aten we bij een (aangetrouwde) nicht een heerlijke nasi met speklapjes. Zij had dit recept van haar moeder, die afkomstig was uit Indonesië . Haar ouders waren de jaren '50 naar Nederland gekomen.
Die lekkere rijst is me altijd bijgebleven. Pas eens geprobeerd of ik de smaak van dit nasigerecht weer terug kon halen. Of de smaak hetzelfde was kan ik me niet meer herinneren, maar lekker was de rijst zeker.
Recept
« Terug naar recepten
Indonesische gebakken rijst met speklapjes
PT30M
Indonesische gebakken rijst met speklapjes
Rijst met knapperige reepjes speklap, prei, eieren, taugé en lente-uitjes.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Eigen recept
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Indonesische gebakken rijst met speklapjes te bereiden
- Kook de rijst (liefst een dag tevoren) volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout).
- Verhit de olie in de wok en bak hierin de speklapjes knapperig en bruin. Haal de speklapjes uit de pan en zet ze even apart.
- Bak de oflook, Spaanse peper en de prei plm. 3 minuten in het overgebleven vet. Roer de trassi erdoor en bak dit 1 minuut mee.
- Voeg de rijst en de speklapreepjes eraan toe. Roer goed door elkaar en bak de rijst tot alles goed verwarmd is.
- Roerde taugé en de ketjap asin erdoor. Proef en maak de rijst op smaak met zout of nog wat ketjap asin.
- Bak een omelet van de losgeklopte eieren, gekruid met peper en zout in een koekenpan.
Snij het ei in kleine stukjes en meng het ei door de gebakken rijst.