Recept
« Terug naar recepten
Irish Colcannon van Yvette van Boven
PT30M
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Yvette groeide op in Ierland en op 31 oktober met Halloween maakte haar
moeder altijd Colcannon klaar. Het is een authentiek en traditioneel gerecht
waar een gouden ring, een muntje, en een vingerhoed of een knoop in
moet worden "verstopt". Degene die de ring vind gaat trouwen, het muntje
betekent rijkdom en vinder van de vingerhoed of knoop zal vrijgezel blijven.
Deze stamppot smaakt natuurlijk niet alleen met Halloween, en omdat ik
zuinig op mijn tanden ben heb ik het zonder deze attributen klaargemaakt.
Mocht je het toch leuk vinden om deze traditie in stand te houden pak de
ring, munt en knoop/vingerhoed dan in plasticfolie en schep ze door de
stamppot.
Bij dit gerecht horen eigenlijk (Ierse) worstjes maar ook met Irish-stew is het
ook een prima combi.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Ierland
Keuken:
Europese
Bron:
Yvette van Boven
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Irish Colcannon van Yvette van Boven te bereiden
- Verwijder de harde stukken van de kool, snijd de kool fijn en kook het in gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
- Laat de kool goed uitlekken.
- Kook ondertussen de aardappels gaar.
- Snijd de prei in ringen, was ze goed en stoof ze een minuut of 7 in de melk of room.
- Smelt de roomboter in een pannetje.
- Giet de aardappels af, stamp ze fijn, schenk de gekookte prei en melk erbij - niet alle melk tegelijk! Soms blijkt dat niet nodig.
- Giet alvast een beetje van de gesmolten boter bij de stamppot.
- Schep de kool door de puree en breng de stamppot op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Dien colcannon op met een kuiltje in het midden voor de jus. Geef de gesmolten boter in een kannetje erbij.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
Deze heerlijke stamppot is eventueel nog uit te breiden met gerookte (katen)spek reepjes, (pittige) kaas of een handvol (cashew)noten. Het is dan natuurlijk niet meer een echt authentiek recept maar is wel lekker om eens een keertje af te wisselen.