Yvette: "Als mijn moeder vroeg wat we wilden eten, schreeuwden mijn zusje en ik steevast om Shepherd's Pie. Trouwens, we noemden het dan wel Shepherd's Pie, maar eigenlijk was het Cottage Pie. Want Shepherd's Pie wordt gemaakt met lamsvlees (herder, lammeren: heeft u hem?). Cottage Pie wordt gemaakt met rundvlees, of zelfs gewoon zonder vlees.
Traditioneel wordt Shepherd's Pie geserveerd op maandag, na de Sunday roast, met vlees dat daarvan over was natuurlijk. Daarom is eigenlijk geen recept hetzelfde, dus gebruik dit recept maar als handreiking.
Mijn moeder maakte het meestal met rundergehakt, maar eigenlijk kan dus allerlei overgebleven vlees erin. Restjes lamsbout bijvoorbeeld, want zo hoort het eigenlijk écht.
Goed, hierbij het recept van mijn moeder Mariëtte, die het recept weer heeft gekregen van haar Ierse buurvrouw, en nu heeft u het."
Recept
« Terug naar recepten
Cottage Pie of Shepherd's Pie van Yvette van Boven
PT60M
Cottage Pie of Shepherd's Pie van Yvette van Boven
Dit heerlijke recept komt uit het kookboek "Home Sweet Home" van mijn
favoriete tv-kok Yvette van Boven. Haar roots liggen in Ierland dus is dit de
Ierse versie. En of het recept nu uit Engeland, Schotland of Ierland komt
maakt mij helemaal niks uit het is en blijft een heerlijk gerecht.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Ierland
Keuken:
Europese
Bron:
Home Sweet Home/in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Cottage Pie of Shepherd's Pie van Yvette van Boven te bereiden
- Verhit de boter in een zware pan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij zo'n tien minuten tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe, braad lekker aan en maak het vlees rul met een vork.
- Voeg de tomaten, de Worcestershiresaus, het laurierblaadje, de bouillon en tijm toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus zeker twintig minuten zachtjes sudderen tot hij mooi ingedikt is.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kook de aardappels gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen. Stamp ze of druk ze door een pureeknijper fijn. Giet er een scheutje melk bij en een flinke klont roomboter en meng tot een smeuïge puree. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Breng de gehaktsaus op smaak met een paar druppels tabasco, zout en peper. Schep de peterselie erdoor. Giet de saus in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Bestrooi licht met wat broodkruim en verdeel er wat kleine klontjes roomboter over. Bak de Pie zo'n dertig minuten in de oven tot hij lekker pruttelt en het pureedakje mooi goudbruin kleurt. Geef er, zoals mijn moeder doet, zelfgemaakte appelmoes bij.