Recept
« Terug naar recepten
Javaanse Kip uit Suriname
PT60M
Javaanse Kip uit Suriname
Dit soort verwaarende receptuur krijg je als je vrouw een tante heeft, die op Java is geboren en lange tijd in Suriname heeft gewoond. Maar koken dat ze kon!
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Suriname
Keuken:
Surinaamse
Bron:
Familie
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Javaanse Kip uit Suriname te bereiden
- Doe de blokjes kip in een grote kom.
- Doe daarbij 2 gesnipperde sjalotten, de gesnipperde knoflook en de gesnipperde lomboks. Roer dat goed door elkaar.
- Voeg dan toe de ketjap en de vissaus en roer dat goed door elkaar.
- Dan de ketumbar, laos, djahé, 5-kruidenpoeder, zwarte peper en de daun salam en purut. Roer dat ook weer goed door elkaar en laat het 15 minuutjes staan bij kamertemperatuur.
- Intussen de wok verwarmen en hierin het blokje trassi laten bewegen met een houten lepel.
- Dan trassi er uit en de rijstolie er in.
- Rijstolie piepend heet laten worden en de gula Djawa erin doen en omroeren. Dan direct de 2 andere gesnipperde sjalotten in de wok doen en aanfruiten tot ze glazig worden (1 à 2 minuten).
- Nu het kip - mengsel er bij doen en al roerend omwerken en goed laten aanbakken.
- Dan worden de blokjes kippenbouillon en trassi boven de inhoud verkruimeld en direct door de massa gewerkt.
- Voeg 100 cc water toe en laat aan de kook komen. Voeg evt. nog wat ketjap manis toe en al roerend de inhoud opkoken tot het meeste vocht is weggedampt. Als de kip dan nog korter dan 20 minuten heeft staan stoven nog wat water toevoegen en dat ook laten verdampen.
- Geef er rijst, een komkommer salade en wat gewokte groentes bij.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Geef er thee bij of bier of een witte cq rosé wijn bij.