Recept
« Terug naar recepten
Kalfszwezerik op een bedje van prei ( zie opm )
PT45M
Kalfszwezerik op een bedje van prei ( zie opm )
Een heerlijk kalfszwezerik op een bedje van prei ( zie opm ) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
5 personen
Categorieën:
- > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Eigen kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kalfszwezerik op een bedje van prei ( zie opm ) te bereiden
Pocheer de hartzwezerik in bouillon ( van blokje )en laat afkoelen.
Snijd de hartzwezerik in 5 mooie plakjes.
Bestrooi deze licht met zout en vers gemalen peper en bestuif licht met bloem.
Bak de zwezerik net voor het uitserveren aan beide zijde goudbruin in een mengsel van maisolie en boter in enkele min.
Maak de prei schoon en snijd hier ragfijne ringetjes van.
Maak witlof schoon en snijd deze eveneens julienne.
Schil en was de wortel en snijd deze eveneens julienne.
Kook de wortel met water en zout beetgaar.
Doe net voor het uitserveren olie in een pan en laat deze heet worden.
Voeg de preiringetjes, witlof en worteljulienne toe en bak deze beetgaar.
Laat in een andere pan sinaasappelsap en suiker karameliseren en roer er de beetgare groenten door.
Bereiding saus:
Doe de kalfsfond en de madeira in een sauspan en kook dit mengsel tot een vierde van de oorsprokelijke hoeveelheid.
Monteer de saus met boter.
Voeg geslagen room toe en breng de saus op smaak met zout en vers gemalen peper.
Uitserveren:
Verdeel de groenten over warme borden, leg de gebakken zwezerik erop, laat er omheen een beetje saus lopen en garneer af met veldslablaadjes en een half cherrytomaatje
Snijd de hartzwezerik in 5 mooie plakjes.
Bestrooi deze licht met zout en vers gemalen peper en bestuif licht met bloem.
Bak de zwezerik net voor het uitserveren aan beide zijde goudbruin in een mengsel van maisolie en boter in enkele min.
Maak de prei schoon en snijd hier ragfijne ringetjes van.
Maak witlof schoon en snijd deze eveneens julienne.
Schil en was de wortel en snijd deze eveneens julienne.
Kook de wortel met water en zout beetgaar.
Doe net voor het uitserveren olie in een pan en laat deze heet worden.
Voeg de preiringetjes, witlof en worteljulienne toe en bak deze beetgaar.
Laat in een andere pan sinaasappelsap en suiker karameliseren en roer er de beetgare groenten door.
Bereiding saus:
Doe de kalfsfond en de madeira in een sauspan en kook dit mengsel tot een vierde van de oorsprokelijke hoeveelheid.
Monteer de saus met boter.
Voeg geslagen room toe en breng de saus op smaak met zout en vers gemalen peper.
Uitserveren:
Verdeel de groenten over warme borden, leg de gebakken zwezerik erop, laat er omheen een beetje saus lopen en garneer af met veldslablaadjes en een half cherrytomaatje
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
theresia zegt:
Ik begreep dat je kalfszwezerik ( deze was van het hart en niet van de keel omdat deze zachter is)in koude melk met peperkorrels een 3tal minuten moet laten koken en dan in ijswater laten afkoelen, daarna het vlies eraf.Ik had als saus een portosaus:p.
Onder de kalfszwezerik heb ik een bedje van licht gebakken dun gesneden ui gelegd.
Maar jouw idee van de groeten ga ik beslist ook nog proberen, groetjes
Trees:D
bertal zegt:
Bedankt voor de leuke reactie, zal jouw recept ook zeker eens proberen.
succes met het koken.:);)
m.v.g. Bert Allers