Recept
« Terug naar recepten
Kerst stolsoep met zalmtartaartje
PT45M
Kerst stolsoep met zalmtartaartje
Een heerlijk kerst stolsoep met zalmtartaartje recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Pierre Wind
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kerst stolsoep met zalmtartaartje te bereiden
Week ongeveer 250 gram stol of krentenbrood zonder spijs in 7,5 dl bouillon tot de korsten zacht zijn
Pureer het met de staafmixer en breng het aan de kook. Laat, al roerende, het een half uur lang zachtjes doorkoken.
Roer door de soep het sap van 2 limoenen en het sap van 5 sinaasappels. Voeg 1 dl room toe. Brengt het op smaak met peper en zout. Doe er vlak voor het serveren 4 eetlepels in cognac geweekte rozijnen er door. Als de soep erg dik is kan deze met water of een beetje room verdund worden
Zalmtartaartje
Snijd van een stol vier flinterdunne plakjes en bak deze in een oven van 180 º C tot status toast.
Snijdt de zalm in fijne blokjes en maak deze ‘tartaar’ op smaak met fijngesnipperde sjalotjes, peper, zout en fijngesneden bieslook
Bekleed de zijkanten van een ronde steker met een dunne lange plak komkommer. Dan vul je de steker met de tartaar
Roer tijdens het pruttelproces goed op de bodem, want deze soep is nogal aanbrand gevoelig
Vindt U de soep iets te zurig, voeg dan wat honing naar smaak toe
Vindt U de soep iets te zoet, voeg dan wat limoensap extra naar smaak toe
Wilt U nog meer body aan deze soep, dan is het aan te bevelen om vlak voor het serveren wat fijngehakte tijm en dille toe te voegen
Voordat U de geweekte rozijnen aan de soep toevoegt is het belangrijk dat U de rozijnen eerst heeft laten uitlekken. U kunt de rozijnen natuurlijk ook in een ander vocht weken dan cognac
Lange dunne plakken van een komkommer kunt U verkrijgen door met een dunschiller of snijmachine over de gehele lengte van de komkommer te gaan
Pureer het met de staafmixer en breng het aan de kook. Laat, al roerende, het een half uur lang zachtjes doorkoken.
Roer door de soep het sap van 2 limoenen en het sap van 5 sinaasappels. Voeg 1 dl room toe. Brengt het op smaak met peper en zout. Doe er vlak voor het serveren 4 eetlepels in cognac geweekte rozijnen er door. Als de soep erg dik is kan deze met water of een beetje room verdund worden
Zalmtartaartje
Snijd van een stol vier flinterdunne plakjes en bak deze in een oven van 180 º C tot status toast.
Snijdt de zalm in fijne blokjes en maak deze ‘tartaar’ op smaak met fijngesnipperde sjalotjes, peper, zout en fijngesneden bieslook
Bekleed de zijkanten van een ronde steker met een dunne lange plak komkommer. Dan vul je de steker met de tartaar
Roer tijdens het pruttelproces goed op de bodem, want deze soep is nogal aanbrand gevoelig
Vindt U de soep iets te zurig, voeg dan wat honing naar smaak toe
Vindt U de soep iets te zoet, voeg dan wat limoensap extra naar smaak toe
Wilt U nog meer body aan deze soep, dan is het aan te bevelen om vlak voor het serveren wat fijngehakte tijm en dille toe te voegen
Voordat U de geweekte rozijnen aan de soep toevoegt is het belangrijk dat U de rozijnen eerst heeft laten uitlekken. U kunt de rozijnen natuurlijk ook in een ander vocht weken dan cognac
Lange dunne plakken van een komkommer kunt U verkrijgen door met een dunschiller of snijmachine over de gehele lengte van de komkommer te gaan