Ketupat = Gekookte rijst in gevlochten zakjes van pisangblad. We maken de rijstblokjes iets anders.
De toevoeging Betawi zegt iets over het groentegerecht.
DIEN OP:
Leg op een groot bord wat rijstblokjes, leg daarnaast 2 stokjes saté, een paar schijfjes komkommer en tomaat.
Zet een kommetje met de groentesoep erbij op het bord en serveer het met katjangsaus en sambal Badjak.
Recept
« Terug naar recepten
Ketupat Betawi met Saté Lembut
PT260M
Ketupat Betawi met Saté Lembut
Een heerlijk ketupat betawi met saté lembut recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
260 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Rijst
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Tante Pau 1942
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ketupat Betawi met Saté Lembut te bereiden
1).Breng rijst in water aan de kook. Dan deksel op de pan.
2).Zet de pan met rijst in de oven op 100 graden Celsius.
3).Dan de rijst goed losroeren.
4).Bekleed de vorm met alu-folie en kwast die in met olie.
5).Doe de rijst in de vorm en druk hem stevig aan en maak een plak van 3 cm hoog.
6).Dek af met een ingevette alu-folie.
7).Leg een plat voorwerp op de rijst en verzwaar dat met een gewicht. Laat dat 3 uur staan.
8).Snij stukjes van de rijstkoek van ± 4 - 5 cm bij 4 - 5 cm.
9).Om de boemboe te maken, alle ingrediënten in de blender doen en daarvan een homogene gladde massa draaien.
10).Fruit de boemboe aan in de hete rijstolie tot de geuren je om de neus vliegen.
11).Voeg dan toe de ebi, sereh, galangal, salam en de santen.
12).Breng dit aan de kook en doe de papaya er bij. Kook dit 30 minuten.
13).Voeg dan de kousenband toe en het bouillonblokje en kook het geheel tot de kousenband wel gaar is, maar nog beet heeft.
14).Voor de saté's de ingrediënten goed door elkaar mengen en even laten besterven. (halfuurtje)
15).Het vlees op de stokjes bevestigen.
16) De saté's gaar grillen of roosteren.
2).Zet de pan met rijst in de oven op 100 graden Celsius.
3).Dan de rijst goed losroeren.
4).Bekleed de vorm met alu-folie en kwast die in met olie.
5).Doe de rijst in de vorm en druk hem stevig aan en maak een plak van 3 cm hoog.
6).Dek af met een ingevette alu-folie.
7).Leg een plat voorwerp op de rijst en verzwaar dat met een gewicht. Laat dat 3 uur staan.
8).Snij stukjes van de rijstkoek van ± 4 - 5 cm bij 4 - 5 cm.
9).Om de boemboe te maken, alle ingrediënten in de blender doen en daarvan een homogene gladde massa draaien.
10).Fruit de boemboe aan in de hete rijstolie tot de geuren je om de neus vliegen.
11).Voeg dan toe de ebi, sereh, galangal, salam en de santen.
12).Breng dit aan de kook en doe de papaya er bij. Kook dit 30 minuten.
13).Voeg dan de kousenband toe en het bouillonblokje en kook het geheel tot de kousenband wel gaar is, maar nog beet heeft.
14).Voor de saté's de ingrediënten goed door elkaar mengen en even laten besterven. (halfuurtje)
15).Het vlees op de stokjes bevestigen.
16) De saté's gaar grillen of roosteren.
deuxchapeaux zegt:
Dat is nu juist het leuke: een schriftje met recepten, geschreven in het Jappenkamp in Indie door iemand, die dit gerecht voor de oorlog had gemaakt en er in 1942 alleen maar aan kon denken.
Jan A.