Recept
« Terug naar recepten
Kip Brabançonne in de cocotte
PT20M
Kip Brabançonne in de cocotte
Vraagt een beetje oventijd.
Is een goedkope variant van een klassieker: fazant met witlof. Gebruik zeker witlo(o)f uit volle grond!
Recept van:
Willy Delcart
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kip Brabançonne in de cocotte te bereiden
1. Was het witlof in water met wat citroensap (niet echt nodig) en dep het goed droog. Verwijder het bittere hartje. Snijd drie stronken witlof overlangs door in de lengte.
2. Bereid de kip voor. Bestrooi ze met peper en zout. Steek een klein takje verse tijm en een kluitje hoeveboter in de borstholte. Kruid de kip rondom met peper en zout. Bind ze dicht. Braad de kip bruin aan alle kanten (ongeveer 6-8 minuten per kant) in de pot (cocotte) op laag vuur met een klontje boter en een beetje olie. Niet te veel vetstof gebruiken omdat de kip zelf ook vet toevoegt. Neem hiervoor rustig de tijd. Gaat het te snel, dan verbrandt de boter rondom. Eens de kip mooi aangebakken, verwijder het vet uit de pot. Voeg twee klontjes roomboter in de pot en leg er de kip op. Maak 3 stronken witlof los en verdeel ze rondom de kip. Overgiet alles met een de fond of bouillon en zet de cocotte in een voorverwarmde oven (160°C deksel op de pot!).
3. Overgiet de kip en het witloof regelmatig met het braadvocht (om de 20 minuten). Dat is het geheim van een lekkere Brabançonne. De smaken van de kip en het witlof moeten zich met elkaar vermengen. Een goede kip van ca. 1,5 kg heeft ongeveer anderhalf uur braadtijd (of meer, dit naar smaak en wens) nodig.
4. Neem intussen een tweede cocotte om de resterende acht volledige witlofstronken te ‘braiseren’ (zachtjes te stoven). Smelt wat boter en olie in de braadpan. Laat het witlof lichtjes aanbakken. Kruid ze met nootmuskaat en wat zout. Voeg er een beetje water en scheutje groentebouillon aan toe. Braiseer onder keukenpapier en met het deksel op de pot. Laat op een erg laag vuur staan tot het witlof gaar is. Laat uitlekken maar bewaar het vocht om bij de kippensaus te voegen. Houd dit warm (of verwarm later opnieuw).
5. Als de kip gaar is, haal ze dan uit de braadpot en laat ze rusten. Mix de witlof-kip-jus in de braadpot (vergeet het beetje vocht van heet witlof niet) en voeg een scheut room toe. Laat de saus wat indikken en kruid naar smaak. Bind eventueel die saus met wat sausdikker. Serveer dan de kip met het witlof en... rijst, frietjes, kroketten, puree of gekookte aardappeltjes. Naar wens dus.
2. Bereid de kip voor. Bestrooi ze met peper en zout. Steek een klein takje verse tijm en een kluitje hoeveboter in de borstholte. Kruid de kip rondom met peper en zout. Bind ze dicht. Braad de kip bruin aan alle kanten (ongeveer 6-8 minuten per kant) in de pot (cocotte) op laag vuur met een klontje boter en een beetje olie. Niet te veel vetstof gebruiken omdat de kip zelf ook vet toevoegt. Neem hiervoor rustig de tijd. Gaat het te snel, dan verbrandt de boter rondom. Eens de kip mooi aangebakken, verwijder het vet uit de pot. Voeg twee klontjes roomboter in de pot en leg er de kip op. Maak 3 stronken witlof los en verdeel ze rondom de kip. Overgiet alles met een de fond of bouillon en zet de cocotte in een voorverwarmde oven (160°C deksel op de pot!).
3. Overgiet de kip en het witloof regelmatig met het braadvocht (om de 20 minuten). Dat is het geheim van een lekkere Brabançonne. De smaken van de kip en het witlof moeten zich met elkaar vermengen. Een goede kip van ca. 1,5 kg heeft ongeveer anderhalf uur braadtijd (of meer, dit naar smaak en wens) nodig.
4. Neem intussen een tweede cocotte om de resterende acht volledige witlofstronken te ‘braiseren’ (zachtjes te stoven). Smelt wat boter en olie in de braadpan. Laat het witlof lichtjes aanbakken. Kruid ze met nootmuskaat en wat zout. Voeg er een beetje water en scheutje groentebouillon aan toe. Braiseer onder keukenpapier en met het deksel op de pot. Laat op een erg laag vuur staan tot het witlof gaar is. Laat uitlekken maar bewaar het vocht om bij de kippensaus te voegen. Houd dit warm (of verwarm later opnieuw).
5. Als de kip gaar is, haal ze dan uit de braadpot en laat ze rusten. Mix de witlof-kip-jus in de braadpot (vergeet het beetje vocht van heet witlof niet) en voeg een scheut room toe. Laat de saus wat indikken en kruid naar smaak. Bind eventueel die saus met wat sausdikker. Serveer dan de kip met het witlof en... rijst, frietjes, kroketten, puree of gekookte aardappeltjes. Naar wens dus.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Hilde Dumont zegt:
Willy Delcart zegt:
Natuurlijk, braadtijd = 1,5 uur! Zie puntje 3.
Maar ik heb sinds het opladen is veranderd en vernieuwd, dikke problemen.
Elk ingrediënt stuk voor stuk, wat eigenzinnige invoer ook, doet me enorm denken aan Windows, denkt voor u.