Recept
« Terug naar recepten
Kippengehaktballetjes in zigeunersaus
PT25M
Kippengehaktballetjes in zigeunersaus
Een heerlijk kippengehaktballetjes in zigeunersaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Flavia Vasco de Sousa
Bereidingstijd:
25 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Verrassende variaties met kip. Wies van Linge.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kippengehaktballetjes in zigeunersaus te bereiden
1. De sneetjes brood ontkorsten, verkruimelen of klein snijden en de tomatenketchup goed erdoor mengen.
Doe het brood bij het gehakt.
2. Het ei splitsen, de DOOIER ook bij het gehakt doen samen met 1 tl milde paprikapoeder en een paar druppels worcestershiresaus. Indien nodig nog zout en peper erbij. (het eiwit doe je zolang in een diep bord)
Alles goed door het gehakt mengen, zorg dat het brood gelijkmatig verdeeld is.
3.Klop nu het eiwit met 1 el water los in het diepe bord. Niet schuimig kloppen, alleen los. In een ander diep bord doe je paneermeel.
4.Vorm ballen van het gehakt, grootte en aantal naar eigen smaak.
Rol de ballen eerst door het paneermeel, het overtollige eraf schudden. Rol ze dan door het eiwit, even schudden om het overtollige uit te laten lekken en dan rol je ze weer door het paneermeel.
5. De boter in de pan verhitten en de ballen snel rondom bruin aanbakken. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en even wegzetten.
6.Is er teveel boter nog in de pan een gedeelte verwijderen. Fruit dan de gesnipperde ui tot glazig en dan de teentjes knoflook boven de pan uitpersen en even meefruiten.
7. Dan de paprikastukjes erbij en fruiten en dan ook de plakjes champignons bij de ui in de pan. Laat alles eventjes fruiten en roer dan de tomatenketchup erdoor en de (hot) paprikapoeder.
8. Zeef de bloem en roer het met de koffieroom tot een papje. (Als het niet vochtig genoeg is kun je een klein beetje van de bouillon erbij doen)
9. Schenk dit bloempapje al roerende in de pan en daarna schenk je de bouillon erbij en goed roeren.
10. Leg nu de gehaktballen in de pan bij de saus en laat ze zachtjes ongeveer 10 minuten gaar worden in de saus. De saus proeven en op smaak brengen met zout, peper, suiker (hoeft niet) of paprikapoeder of worcestershiresaus naar eigen smaak.
11. Doe de balletjes met de saus in een voorverwarmde schaal en strooi er de fijngeknipte selderij over.
Doe het brood bij het gehakt.
2. Het ei splitsen, de DOOIER ook bij het gehakt doen samen met 1 tl milde paprikapoeder en een paar druppels worcestershiresaus. Indien nodig nog zout en peper erbij. (het eiwit doe je zolang in een diep bord)
Alles goed door het gehakt mengen, zorg dat het brood gelijkmatig verdeeld is.
3.Klop nu het eiwit met 1 el water los in het diepe bord. Niet schuimig kloppen, alleen los. In een ander diep bord doe je paneermeel.
4.Vorm ballen van het gehakt, grootte en aantal naar eigen smaak.
Rol de ballen eerst door het paneermeel, het overtollige eraf schudden. Rol ze dan door het eiwit, even schudden om het overtollige uit te laten lekken en dan rol je ze weer door het paneermeel.
5. De boter in de pan verhitten en de ballen snel rondom bruin aanbakken. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en even wegzetten.
6.Is er teveel boter nog in de pan een gedeelte verwijderen. Fruit dan de gesnipperde ui tot glazig en dan de teentjes knoflook boven de pan uitpersen en even meefruiten.
7. Dan de paprikastukjes erbij en fruiten en dan ook de plakjes champignons bij de ui in de pan. Laat alles eventjes fruiten en roer dan de tomatenketchup erdoor en de (hot) paprikapoeder.
8. Zeef de bloem en roer het met de koffieroom tot een papje. (Als het niet vochtig genoeg is kun je een klein beetje van de bouillon erbij doen)
9. Schenk dit bloempapje al roerende in de pan en daarna schenk je de bouillon erbij en goed roeren.
10. Leg nu de gehaktballen in de pan bij de saus en laat ze zachtjes ongeveer 10 minuten gaar worden in de saus. De saus proeven en op smaak brengen met zout, peper, suiker (hoeft niet) of paprikapoeder of worcestershiresaus naar eigen smaak.
11. Doe de balletjes met de saus in een voorverwarmde schaal en strooi er de fijngeknipte selderij over.
Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)
Dit gerecht vraagt aardig wat ingrediënten, maar de meeste zul je wel in huis hebben. Het lijkt ook moeilijker dan het is. Als je alles van tevoren klaar legt, zul je merken dat het eigenlijk vrij eenvoudig te bereiden is.
flavia zegt: