Recept
« Terug naar recepten
Kiymali ekmek
PT135M
Kiymali ekmek
Een heerlijk kiymali ekmek recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Sascha ten Brink
Bereidingstijd:
135 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Brood - Bakken
- > Ontbijt & Lunch - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Turkije
Keuken:
Balkan
Bron:
R. Bakker
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kiymali ekmek te bereiden
Los gist op in water, laat het tenminste 10 minuten staan en roer het vervolgens glad.
Zeef bloem op een werktafel en maak met een krabbetje een kuil in het midden.
Brooddeeg:
Strooi zout langs rand van bloem.
Doe gistoplossing en olijfolie in kuiltje en werk bloem met vingertoppen erdoor van binnen uit naar buiten tot er een gebonden deeg ontstaan.
Kneed deeg voor 8-10 minuten tot er een elastische deeg vormt.
Bol deeg op en doen in een met bloem bestuift schaal en doe daarover een stuk plastic
Laat deeg op een warme plaats voor 45-60 minuten rijzen.
Gehaktvulling:
Meng alle ingrediënten door het gehakt en laat de smaken een half uurtje in de koelkast mengen.
Samenstellen van het broodje:
Verdeel bol deeg in vieren.
Bol elk stukjes deeg op en rol dit uit tot 3 mm dik langwerpige lapjes deeg.
Verdeel gehakt over 4 lapjes deeg en laat 3 cm vrij aan de kanten van de lapjes deeg.
Besprenkel gehakt met wat olijfolie, zodat het lekker smeuïg blijft.
Vouw randen naar binnen over gehakt en maak er een boot-vorm van.
Druk bij punten van bootje die 2 stukjes deeg wat overlap stevig tegen elkaar aan.
Doe 4 bootjes deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier of gebruik een ingevette bakplaat.
Kwast overgeslagen randjes deeg in met olijfolie.
Bak broodjes in middel van oven voor 20-25 minuten bij 250*C of tot gaar en korst mooi van kleur is.
Zeef bloem op een werktafel en maak met een krabbetje een kuil in het midden.
Brooddeeg:
Strooi zout langs rand van bloem.
Doe gistoplossing en olijfolie in kuiltje en werk bloem met vingertoppen erdoor van binnen uit naar buiten tot er een gebonden deeg ontstaan.
Kneed deeg voor 8-10 minuten tot er een elastische deeg vormt.
Bol deeg op en doen in een met bloem bestuift schaal en doe daarover een stuk plastic
Laat deeg op een warme plaats voor 45-60 minuten rijzen.
Gehaktvulling:
Meng alle ingrediënten door het gehakt en laat de smaken een half uurtje in de koelkast mengen.
Samenstellen van het broodje:
Verdeel bol deeg in vieren.
Bol elk stukjes deeg op en rol dit uit tot 3 mm dik langwerpige lapjes deeg.
Verdeel gehakt over 4 lapjes deeg en laat 3 cm vrij aan de kanten van de lapjes deeg.
Besprenkel gehakt met wat olijfolie, zodat het lekker smeuïg blijft.
Vouw randen naar binnen over gehakt en maak er een boot-vorm van.
Druk bij punten van bootje die 2 stukjes deeg wat overlap stevig tegen elkaar aan.
Doe 4 bootjes deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier of gebruik een ingevette bakplaat.
Kwast overgeslagen randjes deeg in met olijfolie.
Bak broodjes in middel van oven voor 20-25 minuten bij 250*C of tot gaar en korst mooi van kleur is.